Deník Aha! po boku Václava Klause - Jeden den s prezidentem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Deník Aha! po boku Václava Klause - Jeden den s prezidentem

 (pro Aha! – Martin Čížek, ČTK)

05:00 – Prezident Václav Klaus (68) ročně během svých cest navštíví desítky zemí. Jak ale taková státní návštěva vypadá? Jaká je cesta leteckým speciálem, jehož služeb prezident využívá? Má vůbec prezident cestovní pas?

Prezident Václav Klaus (68) ročně během svých cest navštíví desítky zemí. Jak ale taková státní návštěva vypadá? Jaká je cesta leteckým speciálem, jehož služeb prezident využívá? Má vůbec prezident cestovní pas? To všechno zjišťovalo Aha!, které se s Václavem Klausem vydalo na jeho středeční návštěvu Moskvy. A nutno podotknout, že nešlo o žádný výlet – prezidentův program byl našlapaný a počítal se na vteřiny...

06.45
Václav Klaus nastupuje do letadla – jako poslední. Na rozdíl od ostatních smrtelníků může přijít těsně před odletem. Prezidentský Airbus v 9 hodin přistává na moskevském letišti, čeká na něj několik ruských bodyguardů i limuzíny. Na letišti je nával – jen kousek od českého letadla stojí americký speciál, se kterým den předtím přiletěla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Kliknutím zvětšete

09.30
Pozor, jede Klaus! Kvůli prezidentovi byly dálnice a silnice v Moskvě na jeho trase k ruskému protějšku vyklizeny. Desítky salutujících policistů hlídaly nájezdy.

Kliknutím zvětšete

10.00
Ruský prezident Dmitrij Medveděv se s Klausem sešel v rezidenci, v níž trvale bydlí (na snímku). Sídlo tu měl i diktátor Stalin. Focení rezidence ale bylo dost obtížné – všude se to hemžilo bodyguardy, kterým se to pranic nelíbilo. „Přestaňte fotit, nebo jste tady skončili,“ obořil se na fotografy jeden z ruských pořízků s vysílačkou v uchu. Každý raději poslechl...

Kliknutím zvětšete

13.00
Touto limuzínou Klaus odjel na moskevskou univerzitu představit studentům knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Klaus s ní vzbudil rozruch. A také vyvolal úsměvy překladem názvu své knihy (Siňaja, a ně zeljonaja planěta). Ruština totiž nezná slovo modrý, používá se buď výraz sinij (tmavě modrý) či goluboj (světle modrý). »Siňaja« se ale používá ve významu homosexuální »teplá«.

Kliknutím zvětšete

14.30
Mnoho studentů si pak knihu, která se rozdávala zdarma, odnesla. Ti šťastnější získali i podpis. Stejně jako Jekatěrina a Marina (na snímku). „Názory vašeho prezidenta mě zaujaly, určitě si knížku přečtu,“ řekla sličná rusovláska Jekatěrina. Prezident pak odjel na návštěvu české ambasády. Před pátou odpolední českého času (v Moskvě je ale o dvě hodiny více) odletěl zpět do Prahy.

Kliknutím zvětšete
Jak vypadá let s prezidentem?
  • Prezident využívá jeden ze dvou vládních speciálů Airbus A 319 CJ, každý stál 1,5 miliardy Kč.
  • V letadle má každý své místo označené jmenovkou.
  • Jako poslední nastupuje prezident, pozdraví se s cestujícími a jde do svého salonku, který je v přední části letadla.
  • I když je Václav Klaus hlavou státu, i on vozí na cesty pas. I bez něj by ho ale asi do země, kam jede na návštěvu, pustili. Avšak jistota je jistota...
  • Když na začátku pilot vítá cestující v letadle, nebo když cokoliv říká, vždy začíná touto větou: „Pane prezidente, dámy a pánové...“
  • Prezident v letadle také dost často pracuje, píše projevy.
  • Jídlo je na palubě speciálu oproti běžným linkám na mnohem lepší úrovni, větší jsou i porce. A jí se normálními příbory, ne plastovými, ubrousky jsou látkové.
  • Cestování Airbusem A 319 CJ je velmi pohodlné. V letadle jsou měkké kožené sedačky, které se dají sklopit, místa na nohy je spousta. Prezident má v odděleném salonku pohovku, stůl i vlastní záchod.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.