Němci chtějí odstranit Klause! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Němci chtějí odstranit Klause!

Václav Klaus
Václav Klaus (ČTK)

5:00 – Česká republika je díky prezidentovi Václavu Klausovi poslední zemí EU, která neschválila Lisabonskou smlouvu. Ta mění fungování EU, podle mnohých názorů k horšímu. A němečtí diplomaté proto chtějí Klause odstranit!

V sobotu přijetí smlouvy podepsal i polský prezident Kaczyn‘ski, Klaus to odmítá udělat, i když »Lisabon« už schválil parlament. Navíc teď požaduje ve smlouvě výjimku z Listiny základních práv EU, která je její součástí. Obává se totiž prolomení tzv. Benešových dekretů a uplatnění majetkových nároků sudetských Němců. Proto se stal nenáviděnou osobou v celé EU.

A němečtí i francouzští diplomaté teď prý dokonce zvažují dva způsoby, jak Klause odstranit! Buď ho chtějí odvolat nebo změnit českou ústavu tak, aby hlava státu neměla právo veta. Evropští diplomaté prý tyto otázky řeší s českými kolegy. „Pokud prezident brzdí demokratický proces a klade odpor rozhodnutí parlamentu stejně jako vůli lidí, pohybuje se za hranou zákona a bude muset čelit důsledkům,“ řekl Sunday Times nejmenovaný německý diplomat.

Nedělník cituje i českého senátora Jiřího Oberfalzera, Klausova spojence a jednoho ze členů senátorského klubu ODS, kteří předložili Lisabonskou smlouvu k prozkoumání ústavním soudem. Podle něj francouzský prezident Sarkozy už pohrozil Česku vyloučením z EU. „Myšlenky na změnu ústavy kvůli zbavení se prezidenta jenom ukazují, jak je naše mladá demokracie slabá,“ cituje Sunday Times Oberfalzera.

List připomíná, že podle ústavy může být český prezident odvolán pouze tehdy, pokud spáchá velezradu. Tu navrhují senátoři a posuzuje ji ústavní soud. Je ale velmi nepravděpodobné, že by za úřednické vlády Jana Fischera český parlament takové opatření schválil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.