Špeky zkrátí život o 15 let! Víc než polovina Čechů je tlustých | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Špeky zkrátí život o 15 let! Víc než polovina Čechů je tlustých

Obezitou u nás trpí každý čtvrtý člověk.
Obezitou u nás trpí každý čtvrtý člověk.  (Profimedia.cz)

05:00 – Více než polovina dospělých Čechů je tlustá! „Obézní je každý čtvrtý a každý třetí má nadváhu. Problémy s váhou má také 17 procent dětí,“ řekl včera docent Vojtěch Hainer. Sklony k obezitě podle něj ze 70 % ovlivňují zděděné geny.

Více než polovina dospělých Čechů je tlustá! „Obézní je každý čtvrtý a každý třetí má nadváhu. Problémy s váhou má také 17 procent dětí,“ řekl včera docent Vojtěch Hainer. Sklony k obezitě podle něj ze 70 % ovlivňují zděděné geny.

Obezitu by měli lékaři i lidé považovat za nemoc. „O obézním člověku nelze říct, on se přežírá, je líný. Až na 70 procentech problémů s hmotností se podílí genetika. Záleží však na každém, zda upraví životní styl tak, aby se genetická náchylnost neprojevila,“ říká docent Hainer, který je předsedou České obezitologické společnosti.

Nemoc je obezita i proto, že špeky výrazně zkracují život. „Obézní lidé se dožívají v průměru o 12 až 15 let méně,“ konstatuje profesor Martin Fried. V Česku je podle něj 200 tisíc lidí, kteří jsou tloušťkou bezprostředně ohroženi na životě!

Kojení zabrání obezitě dětí

Vzhledem k tomu, že je obezita dědičná, tak se na její prevenci musí myslet ještě před tím, než se člověk narodí. Už u plodu v maminčině bříšku totiž dochází k »naprogramování« budoucí tloušťky.

„Pokud je matka před těhotenstvím obézní, je velmi zvýšené riziko, že i její dítě bude v dospělosti obézní a bude mít zvýšenou hladinu cholesterolu,“ upozorňuje lékařka Dana Müllerová. Žena by se tak podle ní měla ještě před tím, než začne o miminku uvažovat, obrátit na obezitologa.

Zároveň lékaři upozorňují na důležitost kojení. „Děti, které byly živeny umělou výživou, se v dospělosti častěji stávají obézními,“ dodává docent Hainer.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.