Váš pes někoho pokousal? Zaplatíte, i kdyžbyl na vodítku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Váš pes někoho pokousal? Zaplatíte, i kdyžbyl na vodítku!

Domácí mazlíček vám může způsobit i řadu problémů.
Domácí mazlíček vám může způsobit i řadu problémů. (Aha! – Martin Přibyl)

05:00 – Pejskaři pozor! Padl zlomový verdikt, jemuž se dosud většina soudů spíše vyhýbala. Pokud váš čtyřnohý přítel způsobí újmu na zdraví, soud potrestá vás nebo toho, kdo pejska právě hlídal. A to i tehdy, bude-li hafan na vodítku nebo s náhubkem na čumáku.

Pejskaři pozor! Padl zlomový verdikt, jemuž se dosud většina soudů spíše vyhýbala. Pokud váš čtyřnohý přítel způsobí újmu na zdraví, soud potrestá vás nebo toho, kdo pejska právě hlídal. A to i tehdy, bude-li hafan na vodítku nebo s náhubkem na čumáku.

Nejvyšší soud v Brně po sedmi letech soudních tahanic definitivně uzavřel případ z Rakovnicka. Vlastník psa, který kousl do ruky kolemjdoucího, musí zraněnému zaplatit 205 826,60 Kč jako odškodnění újmy na zdraví plus úroky. Nic na tom nemění ani fakt, že zvíře bylo na vodítku. Tím se majitel psa hájil a tvrdil, že šlo o nedopatření. „Majitel by měl předpokládat, že může dojít k nepřiměřenému a nebezpečnému chování zvířete. Měl by být na takovou situaci připraven tak, aby ji zvládl,“ řekla předsedkyně dovolacího senátu Marta Škárová.

Váš pes ale nemusí ani nikoho pokousat a stejně se dostanete do maléru. Třeba když vběhne do silnice a způsobí dopravní nehodu. Pak jste odpovědní za následky. „Je to tak. Pokud řidič dodržel vše, co měl a byla by prokázána příčinná souvislost mezi autonehodou a tím, že pes vběhl do vozovky,“ říká advokát Jan Černý. Pokud dojde ke zranění, hrozí vám trestní stíhání. Když vznikne hmotná škoda na autě, půjde o přestupek. „Poškozený pak může po majiteli zvířete vymáhat náhradu škody. Ta může být velmi vysoká,“ vysvětluje Černý.

Pozor! Tyto argumenty u soudu neobstojí!
  • Můj pes až dosud nikdy nikoho nekousl.
  • Pes byl přivázaný, tak k němu neměl chodit.
  • nezeptal se mě, jestli ho může pohladit.
  • Byl na vodítku, ale nečekaně se mi vytrhl z ruky.
  • Náhubek měl, ale náhodou se mu sesmekl.
  • Přišel ke psovi zezadu a on se ho lekl.
Pomůže vám pojistka

Maléry, které způsobí váš pejsek či kočka, může pokrýt pojistka. Např. odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem řeší pojištění psů a koček »Mazlíček«, které nabízí Česká pojišťovna. Pokud ale váš pes někoho zakousne, před hrozbou vězení vás pojištění nezachrání...

Co říká Nejvyšší soud:

Jestliže chovatel psa neučiní všechna potřebná opatření, aby nedošlo k úniku psa, tento pes unikne a na veřejnosti napadne osobu, jíž způsobí zranění nebo smrt, dopouští se chovatel psa jednání naplňující objektivní stránku trestného činu ublížení na zdraví podle § 224 odst. 1 trestního zákona. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.