7 nejčastějších problémů se zády - Jak proti nim bojovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 nejčastějších problémů se zády - Jak proti nim bojovat?

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Ať už vás bolí v kříži nebo za krkem, patříte mezi 50 procent Evropanů, kteří mají problémy s bolestí zad. Německý odborník profesor Dietrich Grönemeyer ve své knize vysvětluje, jak je postavena naše páteř a jak vznikají bolesti zad. A pozor!

Ať už vás bolí v kříži nebo za krkem, patříte mezi 50 procent Evropanů, kteří mají problémy s bolestí zad. Německý odborník profesor Dietrich Grönemeyer ve své knize vysvětluje, jak je postavena naše páteř a jak vznikají bolesti zad. A pozor! Čeští ortopedové a fyzioterapeuti souhlasně kývají hlavou. Opravdu dokážeme většinu potíží se zády porazit sami!

  1. Namožené svaly
    Většina potíží se zády je způsobena nebo doprovázena přetížením svalů. Příčinou je nejčastěji nesprávné či křečovité držení těla hlavně při stereotypních činnostech (např. zdlouhavé vysedávání u počítače, nošení brašny stále na jednom rameni atd.), nezvyklé pohyby (rychlý nečekaný pohyb) či opotřebení páteře nadměrnou námahou (hlavně u sportovců a manuálně pracujících). Dalšími důvody jsou nedostatečná výživa či přílišné psychické napětí.
    Co proti tomu dělat?
    Hlavně se kvůli bolesti nepřestávejte hýbat! Strach totiž ještě stupňuje svalové napětí, a když se budete bát udělat jakýkoliv pohyb, své obtíže tím jen zhoršíte. Existuje jednoduché, ale účinné cvičení: Postavte se na jednu nohu, chvíli držte rovnováhu a pak se na noze začněte lehce pohupovat nahoru a dolů. Ze začátku se klidně opírejte o židli. Pak nohy vystřídejte. Postupně pak zkuste až lehké podřepy.
  2. Skřípnutý bederní nervneboli houser
    Jedná se o náhlou bolest v oblasti bederní páteře. Odborně se »houser« nazývá lumbalgie (lumbus jsou latinsky bedra). Příčin může být několik – nesprávný způsob vstávání, zvedání těžkých předmětů, rychlý nečekaný pohyb do rotace, obyčejné nachlazení, podráždění meziobratlových plotének či posunutý obratel. Svalstvo reaguje stažením zvláště v oblasti bederních obratlů. Tím se skřípnou i nervy vycházející z této oblasti páteře.
    Co proti tomu dělat?
    Nejlepším lékem je teplo a klid. Vezměte si léky tišící bolest, ať už v podobě masti či prášku, a odpočívejte. Dopřejte si třeba koupel s výtažkem z rozmarýnu (podporuje uvolňování svalů) nebo horkou sprchu. Jakmile bolesti ustoupí, lehce se protahujte.
  3. Ischias
    Obtíže způsobuje sedací nerv, latinsky nervus ischiadicus. Ten se nachází v oblasti pánve a je tvořen několika menšími bederními nervy, které mají na starosti ovládání nohou. Jeli podrážděn kořen kteréhokoli z těchto nervů, nastávají typické symptomy ischiasu – pichlavá bolest, která vystřeluje z beder do nohy či hýždí.
    Co proti tomu dělat?
    Hlavně zachovejte klid! Důležité je stále se pohybovat a občas si odpočinout. Spěte na zádech a pod kolena si dávejte polštář.
  4. Výhřez meziobratlových plotének
    Není-li ploténka dostatečně zásobována živinami a je-li navíc nadměrně zatěžována, vnější vazivový kruh může popraskat, je totiž velmi křehký. Z jádra ploténky pak vyhřezne tekutina. Samotná ploténka pak vyhřezne z prostoru mezi obratli. To může dráždit míšní nervy a způsobit silné bolesti až ochrnutí.
    Co proti tomu dělat?
    Nejdůležitější je záda zahřát – ať už infračervenou lampou, termoláhví či hřejivou mastí. Teplo páteř uvolní. Položte se na záda, nohy dejte na židli tak, aby vaše kolena i kyčle svíraly pravý úhel. To by mělo přivodit okamžitou úlevu. Jinak ale samozřejmě pacient s touto diagnózou patří do rukou odborníka.
  5. Artróza
    S přibývajícím věkem se z kloubních prostor mezi jednotlivými obratli ztrácí tekutina, povrch chrupavek je hrubý a tenký. Při zátěži nejsou klouby dostatečně odpružené, opotřebovávají se a ničí.
    Co proti tomu dělat?
    Máte-li nadváhu, začněte proti ní bojovat, abyste odlehčili klouby. Jezte stravu bohatou na vitamin C a E (například ryby) a oleje (nejlépe olivový) – ty nejlépe vyživují klouby. Tuky vrátí chrupavkám pružnost. Důležité je udržovat klouby permanentně aktivní, a to i když už trpíte artrózou.
  6. Osteoporóza
    Naše kostní tkáň neustále prochází cyklem odumírání a opětovného vzniku. Od dvacátého roku života ztrácí lidské tělo 0,4 procenta kostní hmoty ročně. Při onemocnění osteoporózou běží proces 10krát rychleji – dochází k tzv. řídnutí kostí. Ty jsou křehčí a lehčí, snáze se lámou.
    Co proti tomu dělat?
    Jezte stravu bohatou na vápník (mléčné produkty, zeleninu, minerální vody s vysokým obsahem vápníku). Kromě toho nezapomínejte na pravidelný pohyb (nejlépe v přírodě – sluneční světlo totiž napomáhá tvoření vitaminu D). Pohybem bráníte úbytku svalové a kostní hmoty. A jestli už osteoporózou trpíte a máte strach sportovat, podnikejte často procházky a výlety do přírody.
  7. Pohmožděniny a natržené svaly
    Obzvláště oblast kostrče je náchylná na pohmoždění. Často stačí jen minimální náraz. K natržení svalů a vazů dochází, zejména když jsou přetíženy nečekaným pohybem či nárazem.
    Co proti tomu dělat?
    Trénujte své svaly a nezapomínejte se před každou sportovní aktivitou pořádně zahřát a protáhnout. Když už k natržení svalu dojde, pomáhá především ledový obklad (ne na holou kůži!). Po každých 10 minutách působení ho na chvilku odložte.
Páteř se skládá z 5 částí:
  1. krční obratle (7 obratlů)
  2. hrudní obratle (12 obratlů)
  3. bederní obratle (5 obratlů)
  4. křížové obratle (5 obratlů)
  5. kostrč (4–5 obratlů)

Páteř má celkem 33 až 34 obratlů, z nichž 9 až 10 je srostlých, máme tedy 24 volných obratlů. Páteř je prohnutá do tvaru písmene S, aby správně odpružila otřesy. Chrání tak mozek před většími nárazy. Každý obratel se skládá z kompaktního těla, na které je napojen kostěný oblouk, z něhož vystupují výběžky. Dutina mezi nimi tvoří spolu s ostatními obratli páteřní kanál, v němž se nachází mícha – centrální propojení nervového systému s mozkem. Na výběžky obratlů se napojují šlachy a svaly, které páteř stabilizují. Jednotlivé obratle jsou vzájemně pospojovány klouby, mezi nimi jsou meziobratlové ploténky.

Meziobratlové ploténky

Spojují jednotlivé obratle. Jsou tvořeny relativně pevným a pružným vnějším vazivovým kruhem a měkkým vnitřním jádrem. Nejsou vyživovány žádnými cévami, látky se do nich dostávají při pohybu – páteř se prohýbá a obratle se od sebe vzdalují a přibližují – ploténky tak absorbují živiny. S přibývajícím věkem ztrácí ploténky tekutinu, a neměly by se proto tak zatěžovat.

6.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.