Velký návod - Chataři, braňte se proti zlodějům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký návod - Chataři, braňte se proti zlodějům

To je ona, chata, ve které to všechno začalo!
To je ona, chata, ve které to všechno začalo!

05:00 – Po letech, kdy si majitelé rekreačních chat a chalup jen zoufali nad neustálými výpady zlodějů, se teď konečně můžou bránit.

Po letech, kdy si majitelé rekreačních chat a chalup jen zoufali nad neustálými výpady zlodějů, se teď konečně můžou bránit. Použití nástražných pastí už nejen k ochraně vlastního života a zdraví, ale teď i majetku lze totiž podle verdiktu Nejvyššího soudu považovat za nutnou obranu. A není tedy trestné! Velmi zjednodušeně to znamená, že každý chatař si může do své chaty nebo chalupy nastražit »pasti« na zloděje.

Naprosto přelomový rozsudek tak otevírá netušené možnosti českým chatařům. Ovšem pozor! „Způsob obrany majetku ale musí být adekvátní útoku zloděje,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Znamená to tedy třeba, že když vám bude zloděj krást sbírku krabiček od sirek, nemůžete ho odstřelit brokovnicí. Pasti také nelze použít na všechny osoby, které nezákonně vniknou na pozemek (třeba sousedovy děti). I nadále platí, že pokud majitel domu spustí past za situace, kdy jej například lupič ohrožuje na životě, trest mu za to nehrozí. Nástražnou past je tedy nutné vnímat jako obdobu zbraně.

Deník Aha! vám přináší malou inspiraci z dílny jednoho amerického kutila Jeffa Duncana. Ten se rozhodl svůj dům proti vetřelcům opevnit opravdu důkladně.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Případy kdy, policie prošetřovala, zda šlo o přiměřenou obranu
  • 2004
    Invalidní důchodce Oldřich Doskočil, kterému patnáctkrát vykradli chatu v lese u Plzně, instaloval samostříl, který nakonec zloděje zasáhl do nohy. Vyvázl bez trestu.
  • 2004
    Exploze granátu nastraženého v kůlně Františka Muzikanta v Rábech utrhla zloději Jiřímu Pospíšilovi nohu pod kolenem. Soudkyně upustila od trestu.
  • 2005
    Plzeňský důchodce Jiří Lilling vytáhl plynovou pistoli na podomního prodejce v domnění, že dopadl zlodějského tipaře. Za vydírání se zbraní v ruce mu hrozilo až osm let vězení, vyvázl bez trestu.
  • 2009
    Muž ze Strašnic postřelil narkomana, který chtěl vykrást sklepy bytového domu v Praze. Narkoman byl pod vlivem drog a nakažený žloutenkou typu E.
  • 2009
    V obci Svrkyně-Hole u Prahy vystřelil kolem půl třetí ráno muž na zloděje (†38), který v areálu soukromé farmy údajně kradl naftu.
Majitel nastražil samostříl - V téhle chalupě to začalo!

K vůbec prvním mediálně známým případům nedovoleného ozbrojování patří i případ Oldřicha Doskočila (79) z roku 2004. Invalidní důchodce vyrobil a instaloval ve své chatě, kterou mu 16x vykradli, čtyři samostříly. Jeden z nich pak poranil zloděje.

Chaloupka se nachází na samotě mezi Černicemi a Starým Plzencem.

Důchodce tvrdil, že neměl jinou možnost a všechny ostatní systémy, které měl, selhaly. Propadal zoufalství a nevěděl, jak jinak svůj majetek ochránit. „Nechtěl jsem nikoho zabít. Jen jsem chtěl zloděje zranit, aby musel k lékaři a policisté ho tak chytili,“ tvrdil od samého začátku případu policistům a následně i soudu důchodce.

Jeden z nainstalovaných samostřílů poranil recidivistu Ladislava Grunzu, který v listopadu 2004 vlezl na jeho pozemek přes plot a chtěl vniknout do kůlny. Údajně chtěl sbírat staré železo a myslel si, že chata je opuštěná. Jenže se spustil mechanismus složený z jateční pistole, která byla schována za dveřmi. Kulka zasáhla Gruzu do pravého stehna. Doskočilovi hrozilo za nedovolené ozbrojování a ublížení na zdraví až dvouleté vězení. Trest nakonec nedostal žádný, Gruzu odsoudil soud k 300 hodinám veřejně prospěšných prací.

Jak vyrobit kuši? Z ramínka!

Kuše neboli samostříl je jednou z nejúčinnějších mechanických střelných zbraní. Přestože je luk jako zbraň starší, je kuše mnohem účinnější a díky pažbě se s ní i snadněji míří.

Konstrukce domácí kuše je poměrně jednoduchá, jedná se v podstatě o luk, který má uprostřed dřeva připevněnou pažbu. Na vrcholu pažby je vyhloubený žlábek, do kterého se zakládají šípy. Tětiva, která se napíná ve směru pažby, je po dosažení vrcholu své pružnosti zaražena buď kolíčkem anebo pevnou svorkou. Po jejím zatlačení se tětiva smrskne do původní přirozené polohy a cestou s sebou vezme šíp, který vystřelí. Při domácí výrobě lze jako lučiště použít dřevěné ramínko, jako pažbu kus dřeva a jako tětivu leteckou gumu (prodává se v modelářských potřebách), případně lze použít gumu z praku na krmení ryb (rybářské potřeby).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.