Regulované nájemné: Od ledna pořádně zdraží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Regulované nájemné: Od ledna pořádně zdraží

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Tři čtvrtě milionu Čechů v bytech s regulovaným nájmem se už nějaký ten pátek připravuje na zdražení od ledna příštího roku. V průměru to má být 17,3 procenta, v některých městech ale přes 50 procent!

Tři čtvrtě milionu Čechů v bytech s regulovaným nájmem se už nějaký ten pátek připravuje na zdražení od ledna příštího roku. V průměru to má být 17,3 procenta, v některých městech ale přes 50 procent!

Města mají podle zákona daný maximální nájem, který mohou chtít za státní byty, a to podle průměrného tržního nájmu v dané lokalitě. Cílem je úplná deregulace, se kterou se v menších městech, kde jsou nižší nájmy, počítá už od příštího roku. Velká města mají čas až do roku 2012, a tak začala zdražovat postupně. Deník Aha! připravil velký seznam krajů a měst, kde už je jasné, o kolik byty od ledna zdraží!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Zvýšení nájemného: 5 otázek a odpovědí
  • Jak dlouho bude trvat, než nastane úplná deregulace?
    Od roku 2010 musí nájemné zdražit v Ostravě, Ústí nad Labem a menších městech s méně než deseti tisíci obyvatel. Do roku 2012 má čas Praha, všechna krajská města s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a 19 středočeských měst, která mají nad deset tisíc obyvatel.
  • Co to je »sleva« na nájemném a kolik činí?
    Tzv. slevy uplatňují městské úřady tam, kde jim přijde zdražení příliš prudké, v průměru to má být 35 Kč na metr čtvereční.
  • Jak se provádí?
    Ve více stupních a v průběhu tří let. Například v Karviné zdraží pronájem metru čtverečního o 60 procent na 50,02 korun. A město nájemníkům umožní, aby na tuto částku cena vystoupala v průběhu tří let. V roce 2010 budou totiž po zahrnutí této slevy platit 36,43 korun, v roce 2011 zhruba 42 korun, a konečnou částku až v roce 2012.
  • Jaké má nevýhody sleva na nájemném?
    Podle Milana Taraby, místopředsedy Sdružení nájemníků, je to bouda, která má nájemníky uklidnit, ale vlastně jim oproti reálnému stavu nic neušetří. „Slevy se totiž počítají z průměrné ceny sledované finančními úřady za poslední tři roky před účinností. Jde tedy o období 2006 až 2008, kdy ceny nájmů byly nejvyšší a nepromítla se do nich krize ani dvaceti až třicetiprocentní poklesy cen bytů, které jsou dnes aktuální,“ řekl Aha!.
  • I přesto toho chci využít, jak slevu dostanu?
    Pozor! I když jsou slevy určovány pro celá města, nebude vám zavedena automaticky! Musíte o ni osobně požádat na bytovém podniku, zpravidla do konce listopadu. Jinak vám přijde doporučený dopis, kde vám oznámí, že budete po celou dobu hradit plnou částku…
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.