Ahoj Honzo, tady Barack! Jak prezident USA Obama telefonoval premiéru Fischerovi: Radar v Česku nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ahoj Honzo, tady Barack! Jak prezident USA Obama telefonoval premiéru Fischerovi: Radar v Česku nebude!

Fotografie
Fotografie (internal)

05:00 – Rozhodnuto! Americký radar v Česku nebude! V 00.21 našeho času zavolal premiérovi Janu Fischerovi americký prezident Barack Obama. Oznámil mu, že USA odstupuje od plánované výstavby radarové základny.

Rozhodnuto! Americký radar v Česku nebude! V 00.21 našeho času zavolal premiérovi Janu Fischerovi americký prezident Barack Obama. Oznámil mu, že USA odstupuje od plánované výstavby radarové základny. Ta měla stát v Brdech a sloužit jako součást protiraketového štítu. Nahradit by ji měl mobilní systém protiraketových střel.

Vyjednávání o radaru přitom trvala více než dva roky. A naše politické strany se kvůli němu nesčetněkrát pohádaly. První jednání o radaru vedla už ČSSD. Šéf strany Jiří Paroubek byl nejdříve pro! Pak ale – jako nyní v případě předčasných voleb – otočil, a to i na základě průzkumů, které ukazovaly nelibost Čechů k budování radarové základny. Vláda šéfa ODS Topolánka pak za radar tvrdě bojovala a podepsala s USA smlouvu o jeho výstavbě. Jenže nový americký prezident Barack Obama radaru v Česku a další základně v Polsku nebyl od začátku příliš nakloněn. Změnil se i hlavní americký nepřítel. Tím je nyní Írán a právě na jeho rakety by měl být zaměřen nový systém obrany. Navíc na USA tvrdě doléhá krize, takže dalším důvodem mohou být i finance. Štít měl totiž stát 17 miliard korun. Topolánek rozhodnutí USA kritizoval, Paroubek naopak chválil.

Už nyní Američané jednají s Českem a Polskem o »náhražce« za radar a základnu – o účasti na novému mobilnímu systému protiraketových střel. Tentokrát by se na něm mělo podílet i Rusko.

Jak telefonát probíhal
  1. Ve středu dopoledne amerického času (asi ve čtrnáct hodin našeho času) začínají Američané vyjednávat o hovoru Obamy. „Telefonát je připraven přes ambasády, americkou zde a naši ve Washingtonu,“ řekl Fischer.
  2. Američané stanoví čas telefonátu – mělo by k němu dojít po 18. hodině amerického času (po půlnoci našeho). Americká strana se ještě před telefonátem podle Fischera ujišťuje, jestli bude náš premiér »na místě«, tzn. připraven na hovor.
  3. Náš Úřad vlády předá americké straně mobilní číslo na premiéra Jana Fischera. V 00.21 našeho času (v 18.21 amerického) volá prezident Obama našemu premiérovi: Hello Jan, here is Barack Obama. How are you? (Ahoj Honzo, tady je Barack Obama. Jak se máš?) – takhle možná jejich telefonát začal.
  4. Obama pak Fischerovi říká, že USA nebude budovat protiraketový štít v Evropě, a tedy ani radar v Česku. Hovor pobíhá v angličtině.
  5. Premiér Fischer po konci telefonátu volá na Hrad a o všem informuje prezidenta Václava Klause.

18.9.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.