Co schválili poslanci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co schválili poslanci...

Šrotovné poslanci schválili, kdy ale začne platit?
Šrotovné poslanci schválili, kdy ale začne platit? (ČTK)

5:00 – Šrotovné, vyšší podpora v nezaměstnanosti, vyšší přídavky a slevy na děti. Tato a další opatření schválili včera poslanci v tzv. protikrizovém balíčku ČSSD. Třeba šrotovné ale hned tak platit nezačne.

Včerejší hlasování bylo těsné – pro bylo 101 poslanců ČSSD, KSČM a tři lidovci, tedy nejmenší možný počet – a předcházela mu bouřlivá diskuse. ODS, TOP 09 ani zelení totiž s návrhy nesouhlasí. Největší vášně vyvolalo šrotovné. „Je perverzní, aby stát v době krize nabádal lidi, aby se zbavovali starých aut a půjčovali si na nová,“ řekl Aha! exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Pro Českou republiku má šrotovné nepochybně význam,“ tvrdí ale stínový Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že šrotovné udrží pracovní místa a nastartuje průmysl. Prezident Klaus, jehož veto poslanci přehlasovali, šrotovné kritizuje. Ekonomové také. Podle nich bude mít dokonce negativní ekonomický dopad, navíc zvýhodňuje jen jedno odvětví. Není ale vůbec jasné, zda šrotovné nakonec skutečně bude. V rukou ho bude mít až příští vláda...

Šrotovné

- 30 000 Kč státního příspěvku na nákup nového auta. Dostanete ho po sešrotování vašeho auta staršího 10 let, které vlastníte alespoň dva roky. Cena nového vozu nesmí přesahovat 500 000 Kč, emise nesmějí být přes limit 160 mg CO2 na ujetý kilometr.

- Zvýhodněni budou lidé, kteří si budou chtít pořídit vůz s alternativním pohonem (elektromobil, automobil s hybridním motorem či na stlačený plyn). V tom případě bude šrotovné 60 tis. Kč a limit na cenu vozu 700 tis. Kč.

- Na šrotovné by mělo být vyčleněno 2,5 miliardy Kč, což vystačí asi pro 80 000 lidí.

- Začne platit nejdříve příští rok, záleží na výsledku voleb: Až další vláda totiž určí, jestli šrotovné zavede. Pokud povládne ČSSD, šrotovné bude příští rok. Za ODS nebude vůbec. Říkáte si, proč tedy poslanci šrotovné vůbec řešili a odsouhlasili? Protože včera se jednalo o balíku protikrizových opatření jako celku!

Podpora v nezaměstnanosti

- Pro lidi do 50 let bude vyplácena 6 měsíců (nyní 5), první 2 měsíce budou dostávat 80 % předchozího platu (nyní 65 %), v dalších 4 měsících 55 % (nyní 45 až 50 %).

- V předchozích 3 letech musel být nezaměstnaný alespoň 2 roky zaměstnán. Vyplácení podpor pro lidi do 55 let bude 9 měsíců (nyní 8), starší ji budou pobírat 12 měsíců (nyní 11).

- Začne platit: Od 1. listopadu.

Daňové slevy na dítě

- Zvýší se na 11 604 Kč ročně (nyní 10 680 Kč). Rodič tak na každém dítěti ušetří 924 Kč ročně.

- Začne platit: Od 1. listopadu, půjde tedy uplatnit za celý rok 2009 (v daňovém přiznání).

Přídavky na děti

- Zvýší se ve všech věkových kategoriích o 50 Kč.

- Zvýší se hranice příjmů domácnosti pro nárok na přídavky. Dosud ho mohly pobírat jen rodiny s příjmem 2,4násobku životního minima, nově to je 2,5násobek životního minima.

- Začne platit: Mělo platit od července, zřejmě půjde žádat o doplatek i zpětně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.