Největší požár za 30 let: České Švýcarsko v ohni! Plameny šlehaly 20 metrů vysoko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší požár za 30 let: České Švýcarsko v ohni! Plameny šlehaly 20 metrů vysoko

V těžko přístupném terénu hořelo zhruba dvacet hektarů lesa. Rozloha parku, který se táhne podél hranic s Německem, je cca 7500 hektarů.
V těžko přístupném terénu hořelo zhruba dvacet hektarů lesa. Rozloha parku, který se táhne podél hranic s Německem, je cca 7500 hektarů.  (: ČTK)

JETŘICHOVICE – Hasiči v oblasti Českého Švýcarska nevědí kam dřív! Rozsáhlá území jsou totiž v plamenech! Obrovský požár vypukl už v sobotu a plameny šlehající do výšky 20 metrů spálily les pod Kavčí skálou u Jetřichovic na Děčínsku.

Hasiči v oblasti Českého Švýcarska nevědí kam dřív! Rozsáhlá území jsou totiž v plamenech! Obrovský požár vypukl už v sobotu a plameny šlehající do výšky 20 metrů spálily les pod Kavčí skálou u Jetřichovic na Děčínsku. Ještě včera se požár nedařilo uhasit. Koruny stromů vybuchovaly a přenášely oheň dál.

Požár podle odhadu hasičů zničil kolem 20 hektarů lesa. „Nejdůležitější je, že nikdo nebyl zraněn,“ řekl člen dobrovolné jednotky z Hřenska. Na místo dorazilo 24 jednotek s více než třiceti auty, dva vrtulníky, letadlo a na pomoc přijeli i hasiči z Německa!
„Požár stále není pod kontrolou, podařilo se jej však ohraničit tak, aby se dále nešířil,“ řekl včera vpodvečer operační důstojník děčínských hasičů.

Místo, kde začalo hořet v sobotu, se už proměnilo ve spáleniště. Jde o největší požár za posledních 30 let. Kouř z lesa stoupal vzhůru a vítr ho občas nesl směrem na Rybniště, Jiřetín pod Jedlovou a Varnsdorf. Obce tak už několikrát byly zahaleny do hustého dýmu, evakuace lidí se však zatím nechystá.

Oheň zničil nejen dřeviny, které byly určeny k vykácení, ale i cenné borovice. „Zatím nedokážeme říci, zda spáleniště budeme sami nějak osazovat, nebo to necháme na přírodě,“ uvedl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Antonín Votápek.

Obrovské spáleniště uvidí i návštěvníci parku. „Turistice požár uškodil, ale snad na park lidé nezanevřou,“ dodal Votápek. Správa parku dnes vyhlásí zákaz vstupu do lesa.

Na místě je policie, v táboře u parku zůstávají i děti. Příčina se podle policistů dá zjistit pouze těžko. Na vině ale může být neopatrnost. „Stačí nedopalek cigarety, protože všechno je vyschlé, a oheň se pak šíří velice rychle,“ uvedl ředitel parku Zdeněk Patzelt.

Požáry v Českém Švýcarsku

Květen 2000 – Shořelo několik hektarů lesa, úřady pak na déle než týden zakázaly vstup do lesů.
19. října 2003 – Oheň zachvátil zhruba 40 metrů čtverečních lesního porostu.
26. června 2005 – Hasiči likvidovali požár lesa u Dolského Mlýna. Vznikl pravděpodobně od nedopalku cigarety. Požár měl rozlohu hektaru.
9. září 2005 – Mohutný požár vypukl nedaleko obce Jetřichovice. Hasiči jej zlikvidovali následující den ráno. Požár zničil chatu na Mariánské vyhlídce a část lesa, škoda byla 300 tisíc korun.
22. července 2006 – Požár zachvátil deset hektarů lesa. Za posledních 14 dní hořelo v národním parku už osmkrát.

Kde o víkendu také hořelo

Českolipsko
Nedaleko Svoru vyjížděli hasiči k pěti požárům. V tomto regionu je země mnohem více vyschlá než v sousedních okresech a navíc se tam pohybuje více turistů. Požáry propukají nejčastěji právě jejich vinou. Škoda je téměř čtvrt milionu korun. Hořelo ještě v okolí Jablonného, v oblasti Hradčan a přímo na okraji průmyslové zóny v České Lípě.

Litvínov
Hasiči v sobotu večer likvidovali požár na skládce u Litvínova. Na místě zasahovaly čtyři jednotky, nikdo nebyl zraněn. Příčina se vyšetřuje. Koncentrace škodlivin nepřekročila podle odborníků stanovené limity.

Jizerské hory
Požár louky a lesa o rozloze zhruba jednoho hektaru a dřevěné chaty v oblasti Olivetské hory. Oheň zvládli hasiči během několika hodin. Příčina požáru se zjišťuje. Škody odhadla lesní správa na 20 tisíc korun. Hořela převážně louka a hrabanka, vzplálo však i několik stromů.

Turnov
Požáry v převážně jehličnatých lesích likvidovali hasiči nedaleko Turnova na Semilsku. Vyjíždět museli pouze během soboty hned k pěti požárům na různých místech v okolí města.

Adamov
V lese nedaleko jihomoravského městečka došlo k požáru louky, travnatého porostu a popadaných větví. Podle předběžné vyšetřovací verze může za požár špatně uhašené ohniště.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.