Politici se dohodli - Volby chceme co nejdříve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Politici se dohodli - Volby chceme co nejdříve!

 (ČTK)

05:00 – Panečku, to je ale rychlost! Obvykle se naši politici nejsou schopni dohodnout prakticky na ničem, když ale jde o předčasné volby (a stranám o miliony na kampaň), mají spoustu nápadů. Včera hned přišli na to, jak řešit ústavní krizi, do které se Česko dostalo kvůli »zmrazení« říjnového termínu voleb Ústavním soudem. Podle všeho je tedy možné, že volit půjdeme ještě letos.

Panečku, to je ale rychlost! Obvykle se naši politici nejsou schopni dohodnout prakticky na ničem, když ale jde o předčasné volby (a stranám o miliony na kampaň), mají spoustu nápadů. Včera hned přišli na to, jak řešit ústavní krizi, do které se Česko dostalo kvůli »zmrazení« říjnového termínu voleb Ústavním soudem. Podle všeho je tedy možné, že volit půjdeme ještě letos.

  • Na čem se včera politici dohodli?
    Šéfové parlamentních stran, premiér Jan Fischer a šéfové obou parlamentních komor se včera sešli u prezidenta Klause a řešili, jak z krize ven. Dohodli se, že experti politických stran co nejrychleji připraví novelu ústavy, díky které by se mohly konat předčasné volby. „Převládá názor, že se nesmiřujeme s myšlenkou, že zmizí předčasné volby a že budeme čekat, co se vyvine bez naší aktivity,“ řekl po schůzce Klaus.
    Změna ústavy by byla právně čistší než ústavní zákon, kterým poslanci a senátoři před několika měsíci schválili říjnový termín předčasných voleb. Mimochodem – politici už tohle mohli udělat dávno a žádné problémy by teď asi nebyly...
  • Budou tedy volby v původně schváleném termínu 9. a 10. října?
    To teď není úplně jasné, ale politici dělají vše pro to, aby tomu tak bylo – nebo aby volby byly nejpozději v listopadu. S tímto termínem počítají i právní experti jednotlivých stran. Záleží ale na tom, jak rychle zákonodárci stihnou schválit změnu ústavy.
  • Kdy Ústavní soud rozhodne o stížnosti Melčáka proti říjnovému termínu voleb?
    Včera soudci zřejmě i pod tlakem politiků oznámili, že zasednou už příští čtvrtek a budou o stížnosti jednat. Podle předsedy soudu Pavla Rychetského může ten den padnout i rozhodnutí. Původně přitom tvrdili, že tak rychle postupovat nemohou. Pokud by soud Melčákovu stížnost příští čtvrtek zamítl, šlo by vše podle původního plánu – volby by tedy byly 9. a 10. října. A nebylo by ani nutné, aby zákonodárci schvalovali změnu ústavy.
  • Proč Melčák stížnost proti říjnovým volbám podal?
    To není úplně jasné, sám tvrdí, že mu jde o ústavnost celého procesu. Tomu ale věří málokdo. Stížnost za Melčáka podával bývalý šéf ODA Jan Kalvoda. Vyrojily se proto spekulace, že za ním stojí někdo, kdo má na zrušení předčasných voleb zájem. Není ale jasné, kdo za nitky opravdu tahá. Kalvoda také říká, že napadne i další řešení politiků, kterými chtějí zkrátit volební období.
  • Co by se stalo, kdyby se předčasné volby neuskutečnily?
    Volby by byly v řádném termínu v červnu 2010. Pro Česko by to nebylo dobré řešení, úřednická vláda Jana Fischera nemá silný mandát a neudělá příliš mnoho důležitých rozhodnutí či reforem. Strany před volbami ani nepodpoří žádný z úsporných balíčků důležitých v době krize.
  • Co by zrušení voleb znamenalo pro politické strany?
    Zejména finanční problémy, strany už mají nastartovanou předvolební kampaň – a nakoupená inzerce či billboardy se jen těžko ruší. Příprava voleb už také stála státní pokladnu desítky milionů korun, podle ministra vnitra Martina Peciny se v ní zatím pokračuje dál.
Po Melčákovi se slehla zem!

Kliknutím zvětšeteVyvolat rozruch a zmizet. Tak by se dala popsat taktika nezařazeného poslance Miloše Melčáka (70). Ten stížností k Ústavnímu soudu kvůli zkrácení volebního období vážně ohrozil říjnový termín předčasných voleb a vyvolal obrovské pozdvižení. Na jméno mu nemohou přijít ani lídři politických stran. Nyní se Melčák pro jistotu skrývá a nekomunikuje s okolím. Podle našich zdrojů není v domovském Zlíně, ale ukrývá se někde v Praze. Má vypnutý mobil a ani jeho nejbližší spolupracovníci nevědí, kde je. „Neznám jeho program. Dnes jsem ho už také sháněla, ale bez úspěchu. Myslím, že promluví až poté, co se vyjádří Ústavní soud,“ říká Světlana Zvěřinová, jedna ze tří Melčákových asistentek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.