ODS představila volební program - Topolánkův recept na vítězství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

ODS představila volební program - Topolánkův recept na vítězství!

Vodrážka (vlevo), Topolánek (uprostřed) a Bendl hodlají s programem psaným občany vyhrát ODS volby.
Vodrážka (vlevo), Topolánek (uprostřed) a Bendl hodlají s programem psaným občany vyhrát ODS volby. (Aha! – Karel Kopáč)

PRAHA – Topolánkova ODS včera v pražském Slovanském domě ve velkém stylu představila svůj volební »Program psaný s občany«, se kterým chce převálcovat ČSSD. Je postaven na boji s krizí. ČSSD svůj program zveřejnila už před měsícem.

Topolánkova ODS včera v pražském Slovanském domě ve velkém stylu představila svůj volební »Program psaný s občany«, se kterým chce převálcovat ČSSD. Je postaven na boji s krizí. ČSSD svůj program zveřejnila už před měsícem. Plánovaná předvolební kampaň bude občanské demokraty stát asi 230 milionů korun. ČSSD počítá s podobnou částkou...

Proč ODS tak dlouho čekala? Zlé jazyky tvrdí, že proto, aby na jejich billboardy nemohla ČSSD reagovat negativní kampaní. „Tak to není. Prostě jsme v létě nechtěli otravovat lidi s politikou,“ řekl nám místopředseda ODS a lídr pražské kandidátky David Vodrážka.

Program ODS sestavila z příspěvků, které jim prostřednictvím internetu posílali voliči. Bylo jich asi 2500. Mirek Topolánek je s programem spokojen. „Není to program pro politruky ani pro papaláše. Neříkáme, že vyřešíme krizi jako kouzelným proutkem, ale nabízíme realistický program,“ řekl na tiskovce.

Rovná daň, zachování spoluúčasti ve zdravotnictví – novinek mnoho není, což je asi pro hodně voličů překvapením. ODS chce také utahovat opasky všude možně, zatím však nepředstavila konkrétní návrhy – ani třeba neřekla, jak přesně budou vypadat daně či daňové slevy na děti. Pouze tvrdí, že je zvyšovat nechce. S nějakým předvolebním »trhákem« by ale měli modří ptáci přijít co nejdříve. Podle nejnovějšího průzkumu STEM by totiž teď ve volbách s pětiprocentním náskokem zvítězila ČSSD.

Srovnání programu ČSSD a ODS
Zdravotnictví
  • ODS: Zachová spoluúčast pacienta ve formě regulačních poplatků a nemluví o jejich snižování.
  • ČSSD: Považuje zdravotnictví za veřejnou službu a chce poplatky zrušit. Stejně tak chce zastavit proces privatizace nemocnic, který začala ODS.
Daně
  • ODS: Chce zachovat rovnou daň 15 procent ze superhrubé mzdy (reálně je to 23 procent), v programu rovněž zmiňuje postupné snižování daní. Jak, to není jasné.
  • ČSSD: Chce daňovou progresi, kde různé příjmové skupiny budou odvádět jiné částky. Například pro lidi s příjmem nad 1,2 milionu korun ročně to bude 38 procent, pro lidi s extrémně nízkým příjmem pak 21 procent.
Senioři
  • ODS: Chystá se pokračovat v důchodové reformě a prodlužovat délku odchodu do důchodu. O zvyšování důchodů hovoří jen v závislosti na tom, jak budou růst příjmy ostatních občanů. Třináctý důchod ODS odmítá.
  • ČSSD: Chce garantovat důchod ve výši 55 % čisté mzdy, navíc plánuje vyplácet mimořádný třináctý důchod z dividend ČEZu. Dále chce minimální důchod pro samostatně žijící důchodce ve výši 1,2násobku životního minima.
Podpora rodin s dětmi
  • ODS: Chce zavést dvourychlostní mateřskou. Matky buď mohou čerpat celý původní plat po 18 týdnů bez následného rodičovského příspěvku a urychlit návrat do zaměstnání, nebo mohou po 28 týdnů pobírat 70 procent platu a příspěvek. ODS rovněž navrhuje, aby bylo možné odečíst z daní výdaje, které budou rodiče mít se zajištěním péče o děti mimo veřejné školky.
  • ČSSD: Chystá návrat zvýhodněných novomanželských půjček pro lidi do 40 let s odpočtem na každé narozené dítě. Také chce znovu zavést společné zdanění manželů. Chce také přídavky na děti pro všechny.
Hospodaření státu
  • ODS: Chce vyrovnat hospodaření do roku 2017 s tím, že se růst schodku zastaví už v roce 2013.
  • ČSSD: Slibuje udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP, jakmile odezní hospodářská krize.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.