Změny zítřka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Změny zítřka

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Se začátkem školního roku na nás čeká řada novinek. Mezi nejvýraznější patří antidiskriminační zákon. Ten by měl např. lépe chránit těhotné ženy, ale i muže vyššího věku. A to především u přijímacích pohovorů a v zaměstnání. Od září také defi nitivně odzvonilo starým 100 a více wattovým žárovkám. Také vypršel termín pro výměnu papírových dvacetikorun a padesátníků. Nyní je bude možné vyměnit jen na pobočkách České národní banky (ČNB).

Antidiskriminační zákon

Má zajistit rovné šance v zaměstnání, vzdělávání, bydlení nebo sociálních výhodách. Zmizet by měly inzeráty typu: hledáme muže od 25 do 30 let. Minimální věkovou hranici a potřebnou kvalifikaci sice zaměstnavatel stanovit může, maximální ale už ne. Všechny ostatní limity musejí být jasně odůvodněné. Zaměstnavatel je také nově povinen prokázat, že má stejná kritéria pro odměňování žen a mužů. Stejně tak si zaměstnavatel musí zvyknout i na to, že o děti se nestarají jen ženy. O rodičovskou dovolenou může zažádat i muž.

Kvůli případné diskriminaci se lze bránit žalobou u soudu. Pokud uspějete, můžete se dočkat i finančního odškodnění. Podle zákona bude diskriminace tématem hlavně pro ombudsmana, na kterého se lidé mohou bezplatně obracet.

Konec klasických žárovek

Od září se do obchodů nebudou dodávat žárovky, které nejsou čiré a jejichž příkon je 100 wattů a vyšší. Totéž bude platit pro halogenové žárovky s příkonem nad 80 W. Vystřídají je nové úsporné žárovky. V obchodech budou k dostání staré žárovky až do vyprodání zásob. Do září 2012 pak musejí zmizet všechny typy klasických žárovek bez rozdílu.

Konec výměny papírových dvacetikorun a padesátníků

Dnes naposledy lze v bankách vyměnit neplatné papírové dvacetikorunové bankovky a padesátníky. Od 1. září do 31. srpna 2014 bude výměna možná pouze v pobočkách ČNB v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně nebo Ostravě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.