Případ 18 let vězněné Jaycee | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Případ 18 let vězněné Jaycee

Jaycee v době únosu (vlevo) a její pravděpodobná podoba dnes.
Jaycee v době únosu (vlevo) a její pravděpodobná podoba dnes. (EPA, ara)

5:00 – Fatální selhání americké policie. Jinak se o případu Jaycee Lee Dugard, dívky vězněné 18 let únoscem Philipem Garridem (58), hovořit nedá. Chyba první: sousedé policisty přinejmenším třikrát upozornili na Garridovo podivné chování. Chyba druhá: Garrido byl v minulosti odsouzen na 11 let za únos a znásilnění – dotyční policisté to prý nevěděli… A možná třetí chyba: Garrido mohl být zatčen už dříve. Existuje totiž podezření, že je také pachatelem série vražd deseti prostitutek spáchaných v roce 1990.

Celým světem otřásl případ Jaycee Lee Dugard – dívky vězněné 18 let netvorem Philipem Garridem. Ten je americkou obdobou rakouského incestního otce Josefa Fritzla.

Garrido Jaycee unesl v roce 1991, uvěznil ji na svém pozemku ve městě Antioch nedaleko San Franciska a zplodil s ní dvě děti. První holčičku (dnes 15) porodila Jaycee v pouhých čtrnácti letech, po čtyřech letech se narodila další dcera (dnes 11). K odhalení případu přispěly dvě policistky z Kalifornské univerzity, kam se »americký Fritzl« vydal minulý týden s dcerami rozdávat náboženské letáky. Ženám přišlo podezřelé chování dívek. To ale nemění nic na tom, že policie udělala hrubou chybu. Dívčino utrpení mohlo skončit daleko dřív…

Před třemi lety zavolal na tísňovou linku 911 soused Garrida. Tvrdil, že Garrido je psychotický maniak závislý na sexu a že děti nechává často přespávat ve stanu na zahradě. Policisté se sice na místo dostavili, ale nestálo jim za námahu Garridovu zahradu prozkoumat. Místo toho Garridovi jen řekli, že podle platných zákonů nemůže nechat děti přespávat ve stanu na svém pozemku.

Kliknutím zvětšete

Muži zákona nyní důkladně pročesávají Garridův pozemek také v souvislosti se sérií neobjasněných vražd deseti prostitutek z roku 1990. Těla několika zavražděných byla zakopána nedaleko průmyslového areálu, kde Garrido pracoval.

Prozatím byl Garrido obviněn z únosu, spiknutí, znásilnění a sexu s nezletilou. Jeho žena Nancy (55), kterou sousedé popisovali jako »robota« plnícího Garridovy rozkazy, čelí obvinění z únosu a spiknutí. Pokud se jejich vina prokáže, budou s největší pravděpodobností odsouzeni k několikanásobnému doživotnímu žaláři.

Rozhovor s úchylem

Garrido poskytl z cely v El Doradu desetiminutový rozhovor místní televizní stanici. Tady je jeho zkrácená verze.

Můžete mi objasnit celý případ, co se stalo od roku 1991 až doteď?

„Nemohu, ještě jsem nehovořil s právníkem.“

Jak se cítíte po dopadení?

„Cítím se teď mnohem lépe. Tento soudní proces se měl uskutečnit.“

Vím, že jste v devadesátých letech několikrát seděl ve vězení. Můžete mi říci, čím jste se živil? Čím jste se zabýval?

„Čím jsem se zabýval? Obrátil jsem svůj život naruby. Je to příběh, který budou vyprávět svědci a oběti. Je to ten nejsilnější, nejdojemnější příběh, který odkryje něco, co musí být pochopeno. Až se dozvíte, co se dělo v mém domě, budete fascinován. Je mi líto, víc vám říci nemůžu, musím hájit práva Jaycee Lee Dugard.“

Přesto – hovoříte o dojemném příběhu. Chtěl bych si udělat představu. Je to lovestory? Je to příběh o dětech?

„Je to příběh o tom, jak někdo od základů změnil svůj život a pořídil si dvě děti. Ty holčičky usínaly v mé náruči každou noc od svého narození. Nikdy jsem jim neublížil. Nikdy jsem se jich nedotkl. Nikdy jsem je nepolíbil.“

Děti jsou tedy v pořádku?

„V naprostém pořádku.“

Ptám se proto, že jim chyběla lékařská péče…

„Neměli jsme peníze. Jinak jsme se ale starali. Děkuji vám za rozhovor, Bůh žehnej, že jste mi zavolal.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.