Bože, to vedro nekončí... Koho dnes nejvíc ohrozí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Bože, to vedro nekončí... Koho dnes nejvíc ohrozí?

Pozor na klimatizaci.
Pozor na klimatizaci. (: Martin PEKÁREK, ČTK)

PRAHA – Extrémní teploty nám ničí život. V několika regionech byl vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů. Vlivem přízemního ozonu jsou na zdraví ohroženi astmatici a kuřáci!

Extrémní teploty nám ničí život. V několika regionech byl vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů. Vlivem přízemního ozonu jsou na zdraví ohroženi astmatici a kuřáci! A pokud si myslíte, že vás zachrání klimatizace, tak na to zapomeňte – ve vychlazených místnostech vám kvůli ní hrozí angína. A bude hůř! Meteorologové tvrdí, že výrazného ochlazení se prozatím nedočkáme! A koho že dnes pekelné vedro nejvíce ohrožuje?

Zákazníky supermarketů
Zvyšuje se počet angín a chřipek

Nedáte dopustit na klimatizaci? Tak pozor, ať vás neskolí chřipka! Přechod z rozpálené ulice do klimatizované budovy, třeba do supermarketu (anebo z klimatizovaného auta ven), totiž způsobuje hnisavé angíny a chřipky. Jejich počet v Česku se v těchto dnech rapidně zvyšuje, a to především ve Středočeském kraji, na Sokolovsku a Karlovarsku.Odborníci radí: Máteli klimatizaci, buďte opatrní. Rozdíl mezi teplotami by neměl být větší než 5 ºC. Také doporučují nepít ledové nápoje a nenechat si větrákem zprudka ovívat hlavu, mohlo by dojít k zánětu středního ucha.

Kuřáky a astmatiky
Trpí »losangeleským smogem«

Velké problémy mají lidé s dýchacími problémy – hlavně astmatici, bronchitici a samozřejmě i kuřáci, kteří mají díky své vášni sníženou obranyschopnost. Tropická vedra totiž ve městech zvyšují hodnoty přízemního ozonu, který je zdraví nebezpečný právě pro lidi s onemocněním dýchacích cest. Škodlivý ozon vytváří spolu s příměsemi tzv. »losangeleský smog«. Dráždí hlavně plíce a způsobuje záněty dýchacích cest. Může i podráždit oči a vyvolat bolestivé slzení.

Co je to »losangeleský smog«

Vyskytuje se v létě za intenzivního slunečního záření, kdy na výfukové plyny aut působí ultrafialové záření slunce. V přízemních vrstvách tím vzniká škodlivý ozon. Celá směs způsobuje kromě zdravotních obtíží i ztráty na rostlinné produkci a poškozuje umělecké památky.

Profesionální i dobrovolné hasiče
Vzrostlo riziko požárů, v lesích už hoří...

Kvůli suchu stále hrozí požáry. „Za většinu z nich teď mohou nezodpovědní lidé. Špatně uhasí oheň nebo odhodí nedopalek od cigarety. Důsledky jsou katastrofální,“ řekl Aha! hasič Petr Machan. Požáry už zasáhly tři hektary lesa v Národním parku České Švýcarsko a oblast Českolipska. Na kopci Klíč u Svoru tady hořel ještě včera dopoledne hektar smrkového lesa. Oheň likvidovalo devět hasičských jednotek.

Výherce jackpotu sportky
Hraje se o 113,5 milionu korun!

V jackpotu sportky je dnes rekordních 113,5 milionu korun. Pokud by tuto výhru získal člověk se slabším srdcem, mohlo by to dopadnout zle. Lékaři varují před životu nebezpečným vedrem i kardiaky a pacienty, kteří těžko snášejí stres. „Hrozí přehřátí organismu, což spolu se stresem může vést až k infarktu,“ řekl Aha! kardiolog Ivan Kovácz.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.