Maminko, proč si tady nesmím hrát? Žádné hřiště! SMETIŠTĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Maminko, proč si tady nesmím hrát? Žádné hřiště! SMETIŠTĚ!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (: profimedia.cz)

Maličký, nechceš si hrát venku? Stop! Pustit dítě na pískoviště je teď v létě nefalšovaný hazard. V písku, který byl vyměněn mnohdy naposledy před deseti lety, se prohánějí různí paraziti a bakterie.

Kromě toho tam občas narkoman zapomene použitou injekční jehlu a z rozvrzané klouzačky nenápadně vykukuje ostrý hřebík. A to zdaleka není vše, co na děti na pískovišti číhá…

Kočičí nemoc

Onemocnění lékařsky zvané toxoplasmóza způsobuje parazit žijící v těle kočky a vylučovaný společně s její stolicí. Nakažení může proběhnout bez příznaků, případně se projevuje zvětšením lymfatickým uzlin, únavou a lehce zvýšenou teplotou.

Jaká je pomoc? Příznaky obvykle samy odezní, někdy jsou podávány léky.

Řezné rány

Houpačky, klouzačky, prolézačky, lavičky. Jsou staré i dvacet let a roky bez údržby se na nich podepsaly. Mají ostré hrany, koukají z nich ostré šroubky a hřebíky. Omladina a bezdomovci, kteří zde rádi popíjejí, pak s klidem nechají na dětském hřišti plno skla z rozbitých láhví…

Jaká je pomoc? Při pořezání je nutné zastavit krvácení a ránu pečlivě vydezinfikovat. Pokud se rána zanítí, rychle k doktorovi, může se jednat o otravu.

Žloutenka, HIV

Použité injekční jehly, které narkomani jen tak zahazují, skrývají obrovské nebezpečí. Mohou jím být žloutenky typu A, B i C, případně nakažení virem HIV.

Jaká je pomoc? Při poranění co nejdříve vyhledejte lékaře. Všechny typy žloutenek se léčí klidovým režimem, dietou a podpůrnými léky. Úspěšnost léčby žloutenky typu C je ale mizivá, účinná léčba HIV neexistuje.

Dětská škrkavka

Pískoviště mají rádi i kočky a psi, kteří tam zanechávají exkrementy. Ty se časem rozloží a splynou s pískem. Stačí pak, když dítě ruce od písku strčí do úst, a neštěstí je na světě. První příznaky jsou bolesti břicha, nevolnost a průjmy. Tyto stavy někdy vrcholí zánětem slepého střeva nebo žlučníkovou kolikou. Škrkavka je 20–30 cm dlouhý cizopasník, který vypadá jako bledá žížala. Žije v tenkém střevě.

Jaká je pomoc? Co nejdřív navštívit infekční oddělení v nemocnici, kde po vyšetření nasadí účinné léky, které parazita zlikvidují.

Psí a kočičí škrkavka

Správně se onemocnění nazývá toxokaróza a dítě se jí může také nakazit ze psích a kočičích exkrementů. Příznaky, kterými jsou nevolnost, zvracení a zvýšené teploty, většinou odeznívají bez léčení. Nebezpečná je ale oční forma choroby, kdy může být následkem i slepota.

Jaká je pomoc? Nasazení účinných léků, které onemocnění do 14 dnů odstraní.

JAK VYPADÁ BEZPEČNÉ PÍSKOVIŠTĚ?

  • Je pravidelně kontrolované hygieniky.
  • Je pravidelně čištěné, písek je zde alespoň jednou ročně vyměňován.
  • Je účinně zabráněno přístupu psů a koček, v ideálním případě je na noc zakryté plachtou.
  • Je bezpečné, pravidelně udržované a kontrolované, bez rozpadajících se houpaček a klouzaček.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.