Co navrhuje Janota | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co navrhuje Janota

Eduard Janota
Eduard Janota (mfcr.cz)

5:00 (vak, tk, ših) – Zvýšení DPH, které bude znamenat zdražení skoro všeho, zmrazení důchodů, nižší podpora v nezaměstnanosti nebo zkrácení státní podpory pro stavební spoření. To jsou některé z návrhů ministra financí Eduarda Janoty, kterými chce snížit obří schodek státního rozpočtu. Ten by mohl dosáhnout až 230 miliard korun. Jaká je ale šance, že Janotova opatření projdou?

ČSSD a ODS se před volbami těžko pohrnou do nepopulárních návrhů, jako je zvyšování DPH či zmrazení důchodů. A když už se některý z návrhů líbí ODS, nelíbí se ČSSD a obráceně...

- „Pro nás je nepřijatelné navyšování nepřímých daní (např. DPH), chceme zvýšit přímé daně (např. daň z příjmu),“ vysvětlil včera šéf ČSSD Jiří Paroubek.

- „Je dobře, že s tím ministr Janota přišel. Zásadně tím ovlivnil předvolební debatu. Jako celek a gesto to vítám,“ říká poslanec ODS Michal Doktor.

- „K prosazení změn bude nutné přijmout úpravy zákonů, což bude do konce roku složité,“ nevěří v rychlé zavedení novely místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Janota už má návrhy připravené. „Příští týden by se jimi měla zabývat vláda,“ potvrdil informaci mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Jde o osm bodů, o kterých jako první informovaly Hospodářské noviny. Větší naději na schválení ale možná budou mít až po říjnových volbách. Pokud by většinu získala ODS a byla schopná sestavit vládu, mohlo by dojít ke zmrazení důchodů. Kdyby vyhrála ČSSD a vládla by, došlo by k vyššímu zdanění nejlépe placených zaměstnanců.

Návrhy ministra financí

- Zmrazení důchodů

Kvůli nízké inflaci a tím pádem malému růstu cen nemá vláda zákonnou povinnost důchody zvýšit.

- Zvýšení DPH

Janota by zvýšil sníženou sazbu DPH (potraviny, léky, jízdné) z 9 na 11 procent. Základní sazbu DPH (alkohol, elektřina) by zvedl z 19 na 20 procent.

- Výšší daň z benzinu a nafty

Podle návrhu by se měla zvýšit o korunu.

- Zvýšení daně z nemovitostí

Měly by se zdvojnásobit. Daň z pře-vodu nemovitostí plánuje zvýšit ze tří na pět procent.

- Vyšší pojistné pro bohaté

Ze čtyřnásobku na šestinásobek průměrné mzdy by se zvýšily stropy, nad které už se neplatí zdravotní a sociální pojištění. Vyšší pojistné by tak platili lidé s platem nad 94 000 korun.

- Snížení podpory v nezaměstnanosti

Není zatím jasné, jak razantní by bylo.

- Nesnižovat daně pro firmy

Měly by klesnout příští rok z 20 na 19 procent, Janota by ale sazbu ponechal na současné úrovni.

- Menší dotace na stavební spoření

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.