Natálka (2) - Chtěli ji zabít 4 rasisté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Natálka (2) - Chtěli ji zabít 4 rasisté!

 (pro Aha! – Bohdan Koch, PČR, ČTK)

OSTRAVA – Věděli, že jdou vraždit dospělé i děti. Několik týdnů detailně všechno plánovali. A pak, 18. dubna před půlnoci zaútočili. Žháři z Vítkova.

Věděli, že jdou vraždit dospělé i děti. Několik týdnů detailně všechno plánovali. A pak, 18. dubna před půlnoci zaútočili. Žháři z Vítkova. Kvůli nim už čtyři měsíce bojuje na hranici života a smrti malá Natálka (2). A snad i její osud přiměl některé z pachatelů k tomu, aby se při policejním výslechu přiznali. Někteří dokonce svého činu litovali... Čtyři z nich teď čelí obvinění z pokusu o vraždu.

Žhářský útok chystali týdny dopředu. Chtěli, aby umírali Romové. Připraveno měli osobní auto tmavé barvy a také zápalné lahve. V osudný den si počkali, až bude tma. Pak nasedli do auta a zastavili u domu rodiny, o níž věděli, že má několik dětí. Tři muži z auta vystoupili, řidič zůstal sedět ve voze. Zapálili lahve a vhodili je do jednoho ze čtyř předních oken domu, kde spalo devět nic netušících lidí.

Podle kriminalistů a státní zástupkyně Brigity Bilíkové se dopadením bestií, které se pokusily upálit devět lidí zaživa, podařilo rozkrýt největší úder extremistů v historii tohoto druhu kriminality u nás. „Případ jsme překvalifikovali na pokus o vraždu, pokus vraždy skupiny osob a dítěte, a tudíž jim hrozí minimálně 12 let a maximálně i doživotní trest. Právě proto, že všichni věděli, na koho útočí, že jsou v domě i děti, že chtěli, ať někdo zemře, je kvalifikace taková, jaká je,“ dodává Bilíková.

„Osm zbylých, které jsme pozatýkali, jsme propustili, ale nevylučujeme, že obvinění ještě přibudou,“ vracel se ke středeční razii Lubomír Metnár, vedoucí 1. oddělení obecné kriminality. Při ní policisté pozatýkali celkem dvanáct extremistů ve věku mezi 20 a 30 lety. U obviněných se kromě fašistických letáků, nálepek, kalendářů s nacistickými vůdci našla i plynová pistole, tomfy, kožené rukavice, kukly a dýmovnice, dýky a DVD s rasově motivovanou tematikou.

To, že zatčeno bylo devět mužů a tři ženy, by nahrávalo domněnce, že činu mohl někdo přihlížet. Zde jsou ale policisté na informace skoupí, protože celé skupině se trestný čin dokazuje jen velmi těžko. Projevily lidské hyeny vůbec lítost, když věděli, co napáchali? Že málem zabili a zmrzačili dvouletou holčičku? „Někteří se přiznali sami,“ omezuje se na strohou odpověď Metnár. Někteří z obviněných mají za sebou kriminální minulost a policie nevylučuje, že se mohli podílet i na dalších rasově motivovaných útocích, které se na Bruntálsku udály.

Natálce každý den dodává sílu bojovat s krutým osudem maminka.

Takhle ty zrůdy zatkli

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Jak policisté žháře odhalili...

Krátce po brutálním útoku na spící rodinu se vyšetřující policisté dušovali: „Pachatele dostaneme do dvou měsíců.“ I když to tak úplně neklaplo, nakonec je opravdu chytili. Jak ale při svém pátrání postupovali?

  • Kliknutím zvětšeteOhledali místo činu a zajistili stopy z něj i z okolí. Kromě jiného tak zjistili, zda se jednalo o jednoho pachatele nebo více osob, jak se dostali na místo činu a jak z něj atd. Na místě našli policisté tři ohniska požáru, z expertizy zápalných lahví vyšlo najevo, že byly naplněny směsí Naturalu 95.
  • Našli a vyslechli svědky útoku. Prověřili více než 600 osob!
  • Vyšetřovatelé už předem stanovili několik vyšetřovacích verzí a začali je prověřovat. Jednou z nich bylo třeba i to, že si dům mohla zapálit rodina sama. Jako nejpravděpodobnější se ale od začátku jevil rasově motivovaný čin.
  • Mezi několika skupinami extremistů si pak vytipovali podezřelé osoby.
  • Podezřelé poté začali sledovat a zjišťovat o nich informace. K tomu využili všechny policejní metody, např. informátory, odposlechy atd. I na základě odposlechů se pak podařilo odhalit viníky žhářského útoku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.