Policejní prezident Vladislav Husák byl přistižen, jak jede 190 km/h. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Policejní prezident Vladislav Husák byl přistižen, jak jede 190 km/h.

Vladislav Husák se dobrovolně potrestal. Tři měsíce bude bez řidičáku.
Vladislav Husák se dobrovolně potrestal. Tři měsíce bude bez řidičáku.

PRAHA – Bez řidičáku! A rovnou na tři měsíce! Tak dopadl policejní prezident Vladislav Husák, když se prokázalo, že jel na rychlostní silnici ve služební Škodě Superb rychlostí.


Šéf policie odevzdal řidičák!
Teď bude jezdit stopem?

PRAHA – Bez řidičáku! A rovnou na tři měsíce! Tak dopadl policejní prezident Vladislav Husák, když se prokázalo, že jel na rychlostní silnici ve služební Škodě Superb rychlostí 190 kilometrů za hodinu a v obci místo povolené padesátky sedmdesátkou! Husáka takto nachytala MF Dnes a policejní prezident přiznal barvu: „Mrzí mě, co se stalo, a nebude se to opakovat,“ uvedl včera. Zároveň sám sebe potrestal a nechal si odebrat řidičský průkaz na tři měsíce. Pošle také 10 tisíc korun na konto Nadace Národ dětem pro onkologicky nemocné děti v pražské motolské nemocnici. A jak se teď vlastně bude první muž české policie dopravovat do práce, když z Lán na Rakovnicku to má do Prahy zhruba čtyřicet kilometrů daleko? Udělal by vůbec znovu zkoušky na řidičák? O tom hovoří v rozhovoru, který včera poskytl deníku Aha!

Řidiči jsou pološílení z bodového systému, všeobecně se soudí, že je na silnicích klidněji. Vy jako policejní prezident jste byl přistižen, jak se řítíte v obci sedmdesátkou, na rychlostní silnicí pak rychlostí kolem 190 km/h. Neměl byste být v tak vysoké funkci příkladem?
„Mrzí mě, co se stalo, a už se to nebude opakovat. Mohl bych zpochybňovat průkaznost zveřejněných informací. Mohl bych tvrdit, že jsem překročil rychlost, neboť jsem si všiml, že jsem sledován a cítil jsem se ohrožen. Nic takového neudělám. Jsem si vědom pochybení a veřejně se za něj omlouvám.“

Tři měsíce bez řidičského oprávnění. To je pro policejního prezidenta, který často potřebuje být na několika místech najednou, docela dost. Jak budete řešit dopravu například do práce?
„Ještě jsem o tom moc nepřemýšlel. Pravděpodobně částečně s řidičem, nebo nějakým jiným způsobem. Teprve to musím promyslet.“

Řidičům se dá část trestu prominout. Uvažujete o tom, že byste si nechal řidičský průkaz například po měsíci a půl vrátit?
„Tak o něčem takovém absolutně nepřemýšlím. Ty tři měsíce zcela jistě dodržím.“

Jak dlouho vám trvalo, než jste dospěl k rozhodnutí, že sám sebe potrestáte?
„V podstatě jsem o tom začal přemýšlet hned, jak to vyšlo najevo. Vlastně ve středu večer. Samozřejmě jsem se ptal, jak dlouhé zadržení řidičského oprávnění je přiměřené. Podle toho jsem se také zachoval. A to bez ohledu na to, zda bude zahájeno správní řízení pro podezření ze spáchání přestupku.“

U nás není příliš obvyklé, že by člověk v tak vysoké funkci veřejně přiznal chybu a ještě se sám potrestal…
„Tak by to měl udělat každý. Zákon se musí dodržovat všude, v policii i mimo ní.“

Už máte nějaké reakce od policie na váš krok?
„Co jsem slyšel, tak to všichni kvitují.“

Kdybyste musel znovu dělat zkoušky »na řidičák«, myslíte, že byste uspěl?
„Jsem přesvědčen, že ano.“

Kolik by dostal Husák bodů?

✔ Za jízdu 70 km/h v obci – 2 body + pokuta do 2500 korun.
✔ Za jízdu 190 km/h na rychlostní komunikaci – 5 bodů + pokuta do 10 000 korun.
✔ Za nebezpečné předjíždění – 6 bodů + pokuta do 10 000 korun.
Celkem by tedy policejní prezident za jednu svou cestu z Lán do Prahy nasbíral 13 bodů, což při dvanáctibodovém systému znamená ztrátu řidičského oprávnění, a zaplatil pokuty ve výši 22 500 korun.


Autor: (kop)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.