Přibývá pančovaného benzinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přibývá pančovaného benzinu!

Benzin s technickým benzinem snižuje oktanové číslo. To způsobí snížení výkonu motoru a zvýšení spotřeby, hrozí poškození pístů.
Benzin s technickým benzinem snižuje oktanové číslo. To způsobí snížení výkonu motoru a zvýšení spotřeby, hrozí poškození pístů. (Aha! – Martin Pekárek)

5:00 (ših) – Nekvalitní či ředěný benzin je zpět. A ve velkém! Zatímco loni podle České obchodní inspekce (ČOI) byla pouze necelá dvě procenta odebraných vzorků nekvalitní, letos už je to trojnásobek! Třeba v květnu šlo dokonce o deset procent! A u kterých čerpacích stanic se podvádí? ČOI to neřekne! A to ji platíme ze svých daní!

Jako už tradičně se inspekce odvolává na úřední tajemství. Kvůli němu prý seznam hříšníků zveřejnit nemůže. To je od ČOI – státní organizace, kterou platíme z našich vlastních daní – hezké, že nám neřekne, čí benzin nám může způsobit desetitisícové škody na autě. Přitom tomu není tak dlouho, kdy ta samá organizace zveřejnila seznam vadných solárií. Ale to prý můžou, tam prý jde o zdraví. A co když pojedu na přecpané D1 130 km/h a zadře se mi motor? K nehodě a následně třeba i smrti také není daleko! Že k neštěstí může dojít, potvrdil i šéftechnik servisní sítě Halfords Petr Cerovský. „Palivo může vstřikovače zničit a auto se zastaví,“ řekl.

ČOI si tvrdošíjně stojí za svým. „Výše nekvality u pohonných hmot není problém, který by způsoboval škodu na majetku vysoké hodnoty a ohrožoval zdraví,“ řekla Právu ředitelka ČOI Jana Příhodová. Na tom, že by se ČOI měla vzpamatovat a řidičům říct, kde nemají tankovat, se shodují i politici. „Veřejnost by měla vědět, které pumpy šidí, aby se podle toho mohli lidé zařídit,“ řekl Aha! místopředseda ODS David Vodrážka. Na otázku, co s tím budou politici dělat, odpověděl, že by pro poslance neměl být problém zákon změnit. Podobný názor má i Zdeněk Škromach z ČSSD. „V zájmu spotřebitelů je, aby věděli, která čerpadla prodávají pančovaný benzin. Jejich zveřejnění by přispělo k poctivosti,“ uvedl. Podle něj však není třeba zákon měnit, jen by ho měla inspekce lépe vyložit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.