Bouřky se přehnaly Českem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bouřky se přehnaly Českem

Lidé se museli brodit kalužemi vody.
Lidé se museli brodit kalužemi vody.

5:00 PRAHA (ajd, čtk) – Počasí nás zase pořádně potrápilo! Po slunečných a horkých dnech včera opět Českou republiku zasáhly bouřky, ochlazení a přívalový déšť. Podle meteorologů se k nám ale žhavé léto vrátí už ve středu.


Pozor: Blesk vás může zabít i doma!

Studená fronta se přihnala ze sousedního Německa a problémy nadělala na Karlovarsku a v jižních Čechách, kde odpoledne přívalové deště rozvodnily menší toky a vytopily několik sklepů.

Přívalové deště v podvečer potrápily Plzeňský kraj, Vysočinu a také Středočeský kraj, kde na Benešovsku museli hasiči evakuovat 160 dětí z tábora.

Co studená fronta obnáší, přiblížila meteoroložka Dagmar Honsová. „Na studené frontě se mohou tvořit intenzivní bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 40 milimetrů v průběhu tří hodin, krupobitím a nárazy větru o rychlosti až 100 km za hodinu!“ upozornila Honsová. Kliknutím zvětšeteMeteorologové také varovali před následky bouřek. Ty ohrožují nejen lidi ve volné přírodě, ale dokonce i v domech! Výboje blesku mohou poranit či zabít člověka i tam, kde je hromosvod. Blesk může sjet po klasické televizní anténě, pokud je na střeše výš než hromosvod.

Co doma dělat za bouřky?

● Pokud chcete být 100% v bezpečí, vypojte před bouří televizor ze sítě a odpojte kabel od antény.
● Odborníci také radí nepoužívat za bouřky v domě žádný elektrospotřebič.
● Nemyjte si ruce pod tekoucí vodou z vodovodu, nesprchujte se.
● Netelefonujte z pevné linky a nepracujte s počítačem.

Jaké nás čeká počasí?

Ochlazení, které k nám přišlo ze západu, nás potrápí i dnes. Meteorologové věští pokles teploty až k 21 stupňům Celsia! Od zítřejší noci by se ale mělo počasí opět polepšit a od středy až do soboty náš čeká polojasná obloha a stoupající rtuť v teploměru. Nejvyšší teploty nás čekají v závěru pracovního týdne, kdy se teplota ve stínu pravděpodobně opět přehoupne přes tropickou třicítku.


Foto ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.