Potvrzeno! Opalování v soláriu způsobuje rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Potvrzeno! Opalování v soláriu způsobuje rakovinu!

5:00 PRAHA (kot) – Dosud jsme jen tušili, že tohle umělé záření může být škodlivé, teď se ale obavy potvrdily. Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) si jsou jisti – solária prokazatelně způsobují rakovinu.


Opalování v soláriu dokonce vévodí žebříčku rizikových faktorů vzniku zhoubného nádoru společně s kouřením cigaret, azbestem a arzenem. Podle expertů z IARC záření, které vydává solární panel a které má stejný efekt jako opalování na přímém slunci, zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 75 %! Dvacetiminutový pobyt v soláriu odpovídá celému dni strávenému na pláži u Středozemního moře v nejžhavějším létě. IARC navíc navrhuje zákaz užívání solárií pro osoby mladší 18 let. Takový zákaz už platí ve Skotsku. Podle nedávného šetření České obchodní inspekce mělo nedostatky šest z osmi kontrolovaných provozoven u nás. Trubice totiž vykazovaly zvýšené hodnoty záření.


Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.