Pracháči Řebíček a Dalík: Kdo z nich má víc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pracháči Řebíček a Dalík: Kdo z nich má víc?

 (Aha:  Martin Hykl a David Kundrát, ara)

5:00 (vak) – Jeden se skvěle živí lobbingem, druhý vydělal stovky milionů na dopravě a stavebnictví. Oba jsou blízcí přátelé šéfa ODS Mirka Topolánka a i díky tomu mají velký politický vliv. Řeč je o všemocném lobbistovi Marku Dalíkovi (34) a exministru dopravy Aleši Řebíčkovi (42). Každý z nich už vydělal stovky milionů korun. Do výčtu jejich majetku patří luxusní nemovitosti, auta a jachty. Nad původem peněz se ale vznáší nejeden otazník.

Majetek za stamiliony!

5:00 (vak) – Jeden se skvěle živí lobbingem, druhý vydělal stovky milionů na dopravě a stavebnictví. Oba jsou blízcí přátelé šéfa ODS Mirka Topolánka a i díky tomu mají velký politický vliv. Řeč je o všemocném lobbistovi Marku Dalíkovi (34) a exministru dopravy Aleši Řebíčkovi (42). Každý z nich už vydělal stovky milionů korun. Do výčtu jejich majetku patří luxusní nemovitosti, auta a jachty. Nad původem peněz se ale vznáší nejeden otazník...

Marek Dalík: Jak si na to vydělal?

Král českého lobbingu Dalík o podnikatelských aktivitách hovoří nerad. Zpravidla odpoví, že má firmu v PR poradenství. A také celou řadu dalších podnikatelských aktivit. Jakých? To neřekne. Když se prý dříve dostalo na veřejnost jméno nějakého klienta, kontrakt skončil. Je veřejným tajemstvím, že jeho úzká vazba na Topolánka mu v podnikání pomáhá. Dalík se do vrcholné politiky zatím aktivně zapojit nechce. V roli lobbisty se přitom na politické scéně pohybuje už delší dobu a má na kontě nejeden politický skandál. Vše zatím přestál bez vážnější újmy.Vydělané peníze rád utrácí za luxusní auta. Třeba za Aston Martin a Porsche Boxter. Naposledy si pořídil i luxusní vilu v italském Toskánsku, kde teď hostil Topolánka i s rodinou. Topolánek s Dalíkem se tam zřejmě potkali s vlivným lobbistou Vladimírem Johanesem či místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem, kteří tam rovněž v minulých dnech trávili dovolenou. Dalík ale schůzku popírá.

Aleš Řebíček: Jak si na to vydělal?

Exministr dopravy Řebíček dříve spoluvlast-nil dopravní firmu Viamont. Vazby na Viamont před nástupem do vlády v roce 2006 zpřetrhal a svůj podíl prodal – oficiálně tomu tak zřejmě bylo. Řebíček ale na bývalou firmu během ministrování (2006 až leden 2009) nezapomněl. Viamont totiž v té době získal sedmkrát více státních zakázek než v době, kdy Řebíček v křesle ministra nebyl. A většinou od státních úřadů, které spadaly pod Řebíčkovo ministerstvo. Podle Řebíčka to je ale jen náhoda...V letošním majetkovém přiznání Řebíček uvedl, že za akcie Via-montu získal loni 217,5 milionu a rok předtím 44 milionů korun. A právě výše těchto částek je podezřelá. V době prodeje měl totiž Řebíčkův podíl pod-le všeho menší cenu, teprve množství lukrativních zakázek od státu hodnotu firmy výrazně zvýšilo. Zvláštní je i to, že peníze z prodeje akcií dostával po částech. Řebíček si pak obratem za 140 milionů korun koupil domy v Itálii a v Dubaji. Má tak na výběr, kde bude trá-vit »politický důchod«. Kvůli skandálu kolem bratra Adama se totiž musel rozloučit s politickou kariérou. Provalilo se, že Adam Řebíček byl členem gangu policistů ze severních Čech, kteří dlouhodobě vybírali výpalné od teplického podnikatele.

* Jedná se o orientační výpočet deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.