Exkluzivní reportáž z kempu Pražačka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Exkluzivní reportáž z kempu Pražačka

 (Petr Novotný)

5:00 – „Peníze, čas? Nic nepotřebujeme. Teď prožíváme tragédii. Záleží jen na chlapci. Čekáme, co nám řeknou v nemocnici. Teprve pak budeme vědět, co dál,“ říkají rumunští Romové, jejichž »korunní princ« Ion Miclescu (17) bojuje ve vinohradské nemocnici v Praze o život.

Přijede dalších 1000 Rumunů!

Neštěstí je potkalo před týdnem u Staré Boleslavi. Mladík, který se měl jednou stát jejich baronem, tam málem utonul. „Šel se umýt, a pak zmizel. Ve vodě tam byla hluboká díra. Patnáct minut byl pod vodou,“ vzpomíná chlapcův otec a současný baron Robinson Dimofte (42). Ve svém smutku promíchaném s nadějí myslí na muže, který jeho syna z vody vytáhl. „Chtěli bychom poděkovat, ale nevíme, kdo ten muž byl. Měl velký džíp. Jsme mu moc vděční,“ říká Robinson Dimofte.

BEZ HOCHA NEODJEDOU

Romové, jejichž »panství« nese jméno Alianta Pentru Romi, mířili na kongres své komunity do Berlína. Osud změnil jejich plány. „Naše skupina čítá 1500 lidí. Tady je nás teď 150, ale měli by dorazit další z celé Evropy, asi 1000 lidí. Kongres teď nebude. Bude jiný termín. Teď jde o hocha. Jakmile doktor řekne, že bude žít a pustí ho, vezmeme ho a pojedeme domů,“ objasnil Aha! sekretář aliance Nicolae Dimofte (37).Na všechny z našeho pohledu důležité otázky: »Jak dlouho si můžete dovolit, zdržet se v Praze? Co budete dělat dál? Máte dostatek prostředků atd.? odpovídají jedinou větou: „Všechno záleží na chlapci.“Tlačím na pilu a ptám se znovu. Co až vám dojdou finance a zásoby? „Máme, co potřebujeme. Spíme ve stanech, v autech. Máme lžíci, talíř, kastrol, máme v čem vařit. Vaříme na plynových bombách. Komu plyn došel, tomu jiný pomůže,“ řekl Nicolae Dimofte a dodal, že jsou všichni vděčni primátorovi a Praze 3 za pomoc. „Přivezli nám sem toalety, vodu a můžeme se i osprchovat.“

HOSTINA NA TRÁVĚ

Je až neuvěřitelné, jakou hostinu dokážou rumunské Romky v polních podmínkách připravit. „Cikáni milují hodně masa,“ prozrazuje taje jejich kuchyně Nicolae Dimofte. S absencí židlí a stolů si Romové starost nedělají. Vepřové kotlety, uzené, slaninu, zeleninu a pečivo si prostě naservírují na zelený trávník.

KRITICKÝ STAV

Úsměv na tvářích měli včera jen ti nejmenší. Ostatní trpělivě čekali na ortel lékařů. Ti však stále nemají nejlepší zprávy. „Stav mladíka je stále kritický. Podařilo se stabilizovat jeho oběhový systém. Nadále mu selhávají ledviny,“ řekla Aha! mluvčí nemocnice Jana Jelínková.Prahu tedy zatím neopustí. Azyl v kempu Pražačka, který Praha 3 financovala ze sbírky zorganizované žižkovskými Romy, včera skončil. Teď si musí vše platit sami. „Prý našli jiné místo, kde bychom mohli být,“ dodal Nicolae Dimofte. Praha 3 požádala o pomoc ministra Michaela Kocába. Premiér Jan Fischer však včera novinářům řekl, že vláda nemude do neobvyklé situace nijak vstupovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.