Rumunští Romové dál bivakují v Praze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rumunští Romové dál bivakují v Praze

I ve smutku se musí jíst. K obědu je salám, chleba a kus buchty.
I ve smutku se musí jíst. K obědu je salám, chleba a kus buchty. (Aha! – Martin Pekárek)

5:00 (lt) – Kemp Pražačka na Žižkově je už čtvrtý den v obležení osmi desítek rumunských Romů, kteří se sjeli podpořit budoucího romského barona Jona Miclescu (17). Mladík, kterého v kritickém stavu vytáhli záchranáři z přehrady u Staré Boleslavi, už od úterka bojuje ve vinohradské nemocnici o svůj život.

Podle lékařů je ale jeho stav stále velmi vážný a ani prosby a modlitby rumunských příbuzných nepomáhají. „Lékařům se sice podařilo stabilizovat oběhový systém, ale jeho stav je nadále kritický a stále mu selhávají ledviny,“ popsala včera mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková. Celou situaci špatně snášejí hlavně mladíkovi rodiče, pro které byl nejmladší syn velkou nadějí. „Matce už dva starší synové zemřeli a právě tento nejmladší se má podle tradice stát novým baronem všech evropských Romů. Otec chlapce a současný baron stále jen sedí a mlčí,“ popsala jedna z příbuzných. Pobyt Rumunů v pražském kempu zaplatí zčásti žižkovští Romové. Další pobyt v kempu už si budou platit sami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.