Pozor: Boreliózu přenášejí už i komáři a ovádi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pozor: Boreliózu přenášejí už i komáři a ovádi!

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 (mrk, wer) – Lymská borelióza – loni jí onemocnělo 4350 Čechů, o 792 více než v roce 2007. Dosud se vždy mluvilo o tom, že nebezpečnou nemoc, proti níž neexistuje žádná ochrana, přenášejí pouze klíšťata. Nyní lékaři připouštějí, že nás mohou nakazit i komáři, ovádi nebo blechy. V době, kdy jsou komáři v Česku po záplavách přemnoženi, jde o zprávu přímo hrozivou.

O tom, že komáři přenášejí lymskou boreliózu doktoři veřejnost vůbec neinformují. „Je to pravda. Ta možnost tam opravdu je, i když o něco menší než u klíštěte. Nechceme ale lidi zastrašovat, proto se o tom radši moc nemluví,“ vysvětluje Karel Dohnal, pracovník jedné brněnské laboratoře.

Problém je ten, že hodně lidí vůbec netuší, že je mohl komár nakazit. Zatímco běžně by vyhledali lékaře, pak třeba přijdou, až když je pozdě. „Po štípnutí komára se mi na ruce udělal velký červený flek, myslela jsem, že je to jen alergická reakce. Testy ale potvrdily boreliózu,“ popisuje jedna z pacientek nakažená komárem.

...a nyní i přemnožení komáři.

Co je lymská borelióza?

Bakteriální onemocnění. Nemoc probíhá v několika stadiích – nejprve se objeví kožní příznaky, později nervové, kloubní a vyústit může i v zánět mozkových blan.

Jak se projevuje?

- Prvním příznakem je červená skvrna, která se objevuje okolo místa přisátí klíštěte či bodnutí komára za 14 dní až jeden měsíc.

- Pokud se přehlédne, objevují se za 1 měsíc až 3 měsíce neurologické potíže – tik, škubání ve svalech, mravenčení v končetinách. Dále bolesti kloubů a svalů.

Čím se léčí?

Onemocnění se diagnostikuje krevními testy. Léčí se antibiotiky a dalšími léky podle obtíží pacienta. Léčba může trvat velmi dlouho.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.