Policie uzavřela případ dítěte, které vypadlo z vlaku: Za smrt Matěje (†5) může matka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policie uzavřela případ dítěte, které vypadlo z vlaku: Za smrt Matěje (†5) může matka!

Matěj Chrástecký
Matěj Chrástecký

OLOMOUC – Vězení hrozí matce (37) malého Matěje Chrásteckého (†5), který v polovině června zemřel po pádu z jedoucího vlaku. Podle policistů nese na jeho tragickém osudu vinu. Vyšetřovatel ji už obvinil z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Vězení hrozí matce (37) malého Matěje Chrásteckého (†5), který v polovině června zemřel po pádu z jedoucího vlaku. Podle policistů nese na jeho tragickém osudu vinu. Vyšetřovatel ji už obvinil z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Matka příliš spoléhala na synovu samostatnost a během jízdy ho nechala samotného odejít na toaletu. Už tím podle mluvčí olomoucké policie Marty Vlachové porušila zákon o rodině. „Matěj byl bez dozoru a svědkové ho viděli, jak na zastávce Červenka zavírá a otevírá dveře vagonu,“ řekla mluvčí. Žena přitom podle ní začala chlapce shánět, až když se vlak blížil na hlavní nádraží v Olomouci. Nikde ho nenašla, a tak se obrátila na vlakovou četu.

O tom, že se dítě nestalo obětí násilníka, ale nešťastné náhody, není pochyb. „Pitva zjistila, že bezprostřední příčinou smrti bylo pohmoždění mozku, zlomenina klenby a spodiny lebeční, což je smrtelné. I další zranění odpovídají pádu z jedoucího vlaku,“ objasnila policejní mluvčí Vlachová.

Výsledek vyšetřování je zároveň úlevou pro České dráhy. Zbavuje je totiž jakékoliv viny. „Vlaková souprava, kterou rodina cestovala, nemá zabezpečovací zařízení znemožňující otevření dveří vagonu za jízdy. Žádná technická závada, která by měla podíl na chlapcově pádu, nebyla zjištěna,“ dodala Vlachová. Šetření potvrdilo i to, že výpravčí zavření dveří ve stanici Červenka osobně kontroloval a že vlak ze stanice nevyjel otevřený.

Trest tedy čeká Matějovu matku, která hocha neuhlídala. Hrozí jí odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
To, že neměla o svém potomkovi žádný přehled, bylo zřejmé už poté, co tvrdila, že na toaletu odešel před zastávkou Štěpánov. Jeho tělíčko, které policie objevila až po týdnu pátrání, ale leželo u obce Střeň. Musel tedy vypadnout o mnoho kilometrů dříve.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.