Vzpomínka na Oldřicha Nového (†84): Našli jsme jeho chalupu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vzpomínka na Oldřicha Nového (†84): Našli jsme jeho chalupu

Oldřich Nový
Oldřich Nový (pro Aha! – Marek Hofman)

5:00 (hof) – Unikátní kousek! Našli jsme chalupu, kde prožil kus života prvorepublikový herecký milovník Oldřich Nový (†84), hvězda filmů Kristián či Eva tropí hlouposti. Jak na něj vzpomínají místní? Jen v dobrém, i když byl prý díky svému řidičskému umění postrachem vesnice!

Nový miloval Vysočinu už od mládí. Se svou ženou Alicí, zvanou Líza, si pak v roce 1956 koupili v Kuklíku u Nového Města na Moravě romantickou roubenku! Za devět tisíc korun československých! To místo si zamilovali a Nový sem jezdil vždy na léto až do roku 1982. Starousedlík Bohumil Peňáz si oba manžele dobře pamatuje. „Tehdy jsem byl kluk a byli jsme pyšní na to, že si tu slavný herec koupil chalupu. Oni byli obyčejní a milí lidé. Ale on byl na korunu jako čert a na praktické věci strašně levej. A příšernej byl i jako řidič. Když couval, vždycky někomu naboural plot nebo skončil v příkopě,“ vzpomíná Bohumil Peňáz. „Jezdil sem nejdřív pobědou a nakonec Wartburgem. Nechával ho stát na ulici a my děti jsme mu ho vždycky myli a on nám dával pětikorunu. To byl úspěch, on byl strašně na peníze,“ svěřil se pan Peňáz.

Jeho žena se s okolními lidmi nikdy příliš nesžila. „Paní Líza byla židovka, z války měla docela z lidí strach. Prožila s Oldřichem rok v koncentráku, a protože se s ní odmítl rozvést, gestapo je nechalo naživu. Tím jí zároveň zachránil život. Ona ale děti milovala. Snad proto, že vlastní neměli.“A jaký byl legendární Oldřich Nový? „Nový nebyl žádný smíšek, spíš takový zamlklý, ale chodili i na hasičské bály. Když se platil vstup osm korun, on se přemohl a dal stovku, ale to mu přikázala jeho paní,“ prozradila další sousedka. „Hasičům vždycky říkal – tady máte stovku, a kdyby hořelo, haste hlavně moji chalupu, ať mi to tu neshoří.“

Po smrti Lízy Nový, který byl na své ženě zcela závislý a sám neuměl uvařit ani čaj, na chalupu přestal jezdit. Tu zdědila jejich schovanka, nevlastní dcera Jana, kterou si osvojili. Po smrti Oldřicha roubenku prodala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.