Klienti zkrachovalé cestovky Tomi Tour: Strach o peníze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Klienti zkrachovalé cestovky Tomi Tour: Strach o peníze

Desítky českých turistů se budou muset z draze zaplacené dovolené vrátit o týden dříve.
Desítky českých turistů se budou muset z draze zaplacené dovolené vrátit o týden dříve.

5:00 (rc, sts, ČTK) – Krach cestovní kanceláře Tomi Tour zkrátil zaplacenou dovolenou padesátce lidí, kteří si u ní zaplatili zájezd a ještě stihli odletět. „Zhruba o týden dříve se musela z dvoutýdenní dovolené v Bulharsku vrátit skupina padesáti klientů,“ informovala Aha! mluvčí pojišťovny Union Judita Smatanová. A připustila, že zkrácený pobyt budou mít zřejmě i další klienti. I za to pak budou moci požadovat náhradu.

Poslední klienti zkrachovalého Tomi Touru se vrátí domů v pondělí. Budou to desítky lidí z egyptských letovisek Sharm el Sheikh a Taba. Pojišťovna podle své mluvčí stále čeká na seznam těch klientů, kteří si koupili zájezd a měli odletět až po dni krachu cestovní kanceláře. „Zatím jsme od Tomi Touru dostali pouze seznam klientů, kteří v té době již byli v zahraničí,“ sdělila Smatanová. Proto také zatím netuší, mezi kolik lidí se bude rozdělovat oněch 234 600 000 korun, na které byla Tomi Tour pojištěna.

Mluvčí asocicace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura hovoří o 10 tisících lidí. I když se mnozí klienti bojí, že své peníze nedostanou zpět, nebo přinejlepším přijdou o spoustu tisíc, Okamura se domnívá, že pojišťovna bude mít dost na prakticky stoprocentní odškodnění.„Zhruba 185 milionů by se rozdělilo mezi ty, kteří si zájezd zaplatili a nikam neodjeli, dvacet těm, kteří měli zkrácenou dovolenou a dalších 30 milionů je rezerva,“ vyčíslil Okamura. Ti, kteří již doklad o zaplacení dovolené u Tomi Touru pojišťovně Union odeslali, se mohou prvních peněz dočkat již zhruba za měsíc. „Zatím jim vyplatíme zálohy, které budou ve výši př-bližně padesát až sedmdesát procent z ceny zájezdu,“ řekla Aha! Smatanová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.