Víkendová průtrž mračen: Povodně nezabíjely, ale smrt přišla z nebe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Víkendová průtrž mračen: Povodně nezabíjely, ale smrt přišla z nebe!

Blesk udeřil do skupiny turistů, kteří se vydali na túru po Jeseníkách.
Blesk udeřil do skupiny turistů, kteří se vydali na túru po Jeseníkách. (ČTK)

ČR (ČTK, rc) - Blesky tentokrát zabíjely při víkendové vlně bouří a přívalových dešťů. Ta se postupně prohnala celým územím republiky od západu k východu. I když bleskové povodně na malých tocích převážně v severních Čechách už v pátek opět nadělaly značné škody na majetku, o životy lidé přišli až během soboty na Moravě.

Z vln na rozbouřené hladině přehrady Nové Mlýny se už nevynořil mladík (25). Smrt postihla i dalšího mladého muže, který byl se skupinkou přátel na túře v Jeseníkách. Do skupiny čtyř turistů na hřebenu hor udeřil blesk. Podle dispečera jesenické horské služby se neštěstí stalo na hřebeni pod vrcholem Vozky mezi Ramzovským a Červenohorským sedlem. Skupinku turistů podle něj blesk zasáhl, když se snažili před bouří utéct do bezpečí.

„Postiženého jsme hodinu oživovali, ale bohužel se nám to nepodařilo,“ popsal ředitel krajské záchranné služby Ivo Mareš. Ostatní tři turisté utrpěli šok. Jednu dívku museli záchranáři ještě po třech hodinách převézt k vyšetření do šumperské nemocnice. Blesky také zapálily několik domů a zabily skupinu krav.

Zima a déšť by však podle meteorologů měly být alespoň pro nejbližší období minulostí. Dnes již teploty přesáhnout hranici 20 stupňů Celsia, v úterý stupnice bude 25 stupňů Celsia a v polovině týdne můžeme čekat tropické počasí a více než 30 stupňů ve stínu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.