Má rakovinu krve a... stala se nejmladší zdravotní sestrou v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Má rakovinu krve a... stala se nejmladší zdravotní sestrou v Česku!

Z Irenky se na den stala zdravotní sestra.
Z Irenky se na den stala zdravotní sestra. (ČTK/Václav Šálek)

BRNO (wer, ČTK) – Pětiletá Irenka Vlasáková trpí leukemií a v současné době se rve s osudem o vlastní život. Přesto je jejím největším snem stát se zdravotní sestřičkou a pomáhat nemocným. Včera se jí ve Fakultní nemocnici Brno na jeden den splnil.

Irenka byla až do letošního ledna, kdy zhoubnou leukemií onemocněla, zdravá holčička. Po téměř půlročním pobytu v nemocnici se rozhodla, že až vyroste, bude zdravotní sestrou v nemocnici. „Dřív o tom nemluvila. Když jsem se jí ptala, jestli by jí nevadilo, kdyby jako sestra musela někoho píchnout, že ho to bude bolet, říkala: Mami, vždyť mu to pomůže,“ popisuje její maminka Irena Málková. Malou holčičku čeká ještě nejméně dvouletá léčba. Lékaři jsou však optimističtí, Irenčin zdravotní stav se lepší a oni věří, že bude zase zdravá. Proto jí také umožnili, aby si práci sestry vyzkoušela. Svoji funkci jí na jeden den předala vrchní sestra z onkologické kliniky Martina Petlachová, která pro Irenku připravila několik úkolů. „Musela měřit tlak, teplotu a vyskládávat zdravotnický materiál,“ popsala Petlachová. A jako správná sestřička hned ráno vyfasovala na míru ušitý sesterský oblek, stetoskop, a dokonce i certifikát, že je čestnou členkou asociace sester.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.