Počasí v Česku: Jedna velká šílenost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Počasí v Česku: Jedna velká šílenost!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA (vet, ver, ČTK) – Bouřky, přívalové deště, silný vítr, pak zase slunce a téměř třicetistupňová vedra – počasí si s námi pohrává, jak se mu zachce. Následkem byly v úterý večer a během včerejška opět dopravní nehody, vytopené domy, zpožděné vlaky, výpadky elektřiny, pokácené stromy a další nepříjemnosti.

PRAHA (vet, ver, ČTK) – Bouřky, přívalové deště, silný vítr, pak zase slunce a téměř třicetistupňová vedra – počasí si s námi pohrává, jak se mu zachce.

Následkem byly v úterý večer a během včerejška opět dopravní nehody, vytopené domy, zpožděné vlaky, výpadky elektřiny, pokácené stromy a další nepříjemnosti.

Kliknutím zvětšete

Havarovali v dešti Zřejmě smyk na mokré vozovce je příčinou včerejší ranní srážky osobního auta s avií na dálnici D5 na Tachovsku. Další dopravní nehody blokovaly včera ráno čtyři hodiny hlavní tah mezi Domažlicemi a Plzní. Na úseku 200 m mezi Holýšovem a Stodem se postupně srazilo devět aut, včetně dvou kamionů. Tři lidé byli zraněni.

Kliknutím zvětšete

Padaly větve a stromy Vítr a prudký déšť lámal v noci na včerejšek stromy. Auto zavalené mohutnou větví vyprošťovali hasiči v Praze. V okolí Svitav deště a vichr zdecimovaly několik hektarů lesa. V obci Mikuleč na Svitavsku popadané stromy zničily elektrické vedení a jeden padl na autobusovou zastávku. Kvůli spadlým stromům se včera ráno zastavil vlakový provoz na pomezí jižních a středních Čech, včetně rychlíkové trati mezi Zdicemi a Příbramí.

Kliknutím zvětšete

Po slejváku přišel hic Po vydatné ranní sprše včera během dne opět vysvitlo slunce a teploty se šplhaly místy ke 30 °C. Podle meteorologa Petra Hofmana nás už dnes a zítra čeká méně srážek a více sluníčka, bude 26 až 28 °C. V sobotu ale teploty prudce klesnou ke 20 °C a zase přijdou srážky a bouřky.

Kliknutím zvětšete

Přemnožili se komáři V některých lokalitách postižených záplavami začala specializovaná firma plošně likvidovat tzv. povodňové komáry. Speciální dělo hubí obtížný hmyz takzvaným dýmením. Podle odborníků však není výskyt komárů navzdory očekávání kalamitní. Jejich přemnožení prý zabránila například hnijící tráva na zaplavených loukách, kvůli níž výrazně ubylo larev tohoto hmyzu.

Kliknutím zvětšete

Déšť zaplavil sklepy Zejména na jihu Moravy lidé místo spánku »vyháněli« ze svých domů vodu, která je zaplavila. Mnohým museli pomoci s čerpáním vody ze sklepů hasiči. Na Orlickoústecku a Svitavsku vyjížděli k více než 50 zásahům. Škody po kalamitě odhadují na statisíce korun. V Modřicích u Brna voda zatopila na silnici i auto.

Češi ujíždějí za lepším počasím

Ze špatného počasí se radují cestovní kanceláře a prodejci last minute! Češi totiž ruší tuzemské dovolené a snaží se odletět do zahraničí. Poptávka a prodej těchto zájezdů tak stoupá přibližně o 10 %. Zájezdů last minute však letos není k dispozici zdaleka tolik, kolik lidé očekávali v souvislosti s ekonomickou krizí. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury cestovní kanceláře totiž v reakci na atmosféru ekonomické krize zrušily během dubna a května přibližně 25 % všech nasmlouvaných kapacit leteckých zájezdů. „Ceny last minute tak již rozhodně letos nebudou klesat, naopak. Například rodiny s dětmi již nyní last minute shánějí velmi obtížně,“ dodává Okamura.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.