Kanadská víza pro Čechy: Romové, děkujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kanadská víza pro Čechy: Romové, děkujeme!

Romy už v Kanadě nechtějí.
Romy už v Kanadě nechtějí. (Aha! – Daniel Černovský, Martin Pekárek)

PRAHA/OTTAWA (ših, vr) – Bez varování a s okamžitou platností – tak Kanada zavedla víza pro Čechy. Naše politiky tento způsob šokoval. Kanada se k nám zachovala jak ke kusu hadru – o vízech se vláda neoficiálně dozvěděla až šest hodin před jejich vyhlášením. A oficiálně až ve chvíli, kdy už nabyla platnosti! „Tak se mezi partnerskými zeměmi nejedná. Je to bezprecedentní,“ uvedl ministr zahraničí Jan Kohout. Co na to Evropská unie? Nechala nás – podle očekávání – na holičkách!

Proč Kanada víza zavedla? Kvůli Romům, kteří tam masově odlétají a žádají o azyl. Dost často ale jen ždímají tamní štědrý sociální systém... Ten je navíc benevolentnější než v ostatních zemích – proto Romové nežádají o azyl jinde.Počet žádostí o azyl ze strany českých občanů přitom v poslední době klesl o 25 %. Navíc probíhá hlavní turistická sezona. Za oceán míří měsíčně 4000 českých turistů, kterým víza zkomplikují situaci. Česká diplomacie žádala alespoň o čtyřdenní přechodné období, kdy turisté budou moci do Kanady ještě bez víz. Místo toho jsme dostali jen 48 hodin, během nichž budou moci Češi získat vízum přímo na kanadských letištích. Lidé, kteří do Kanady odlétají ve čtvrtek či v dalších dnech, už ale musejí pro víza do Vídně! V Praze totiž kanadské velvyslanectví víza nevydává, žádosti posílá do Vídně a to trvá 12 dní.

Co Češi na víza?

Česko jako odvetu okamžitě zavádí víza pro kanadské diplomaty a stáhlo našeho velvyslance z Kanady. Vláda zároveň na základě »klauzule solidarity« žádá, aby všechny ostatní země Evropské unie na oplátku zavedly víza Kanadě. Mluvčí Evropské komise Michele Cercone ale uvedl, že to EU neudělá. Dali nám prostě jasně najevo: „Jste malí, nezajímaví, držte pusu a krok. A hlavně už konečně podepište tu Lisabonskou smlouvu, vy potížisti!“ Jinými slovy – pokud nejste Francie, Británie nebo Německo a potřebujete jako členský stát pomoc, na kterou podle smluv s EU máte nárok, vykašlou se na vás. Kdyby ale Kanada zavedla víza třeba Německu, to bychom asi viděli jiný »fičák«.

Proč Kanada víza zavedla?

Od zrušení víz v roce 2007 požádalo o azyl přes 3000 Čechů, převážně Romů. Stěžují si na »řízenou perzekuci ze strany českého státu«, ale i samotné kanadské úřady podle svého průzkumu na žádné utlačování nepřišly. Kanadským úředníkům je také podezřelé, že Romové sice často nevědí, kdy se narodili jejich rodiče, ale velmi dobře vědí, na jaké dávky mají nárok. Sami Kanaďané už navíc na podzim chystají předložit do svého parlamentu zákon, který systém udělování azylu a štědrých dávek zpřísňuje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.