Poslanci mají hlasovat o omezení vlastní imunity: Konec nadlidí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslanci mají hlasovat o omezení vlastní imunity: Konec nadlidí?

PRAHA (ših) – Poslanci by ještě před říjnovými vol-bami měli rozhodovat o návrhu výrazně si omezit imunitu. Už zase! Podobný návrh už jednou schválili v květnu 2006, také těsně před parlamentními volba-mi. Ale pár měsíců po volbách senátoři návrh zamítli a vše zůstalo při starém.

PRAHA (ših) – Poslanci by ještě před říjnovými volbami měli rozhodovat o návrhu výrazně si omezit imunitu. Už zase! Podobný návrh už jednou schválili v květnu 2006, také těsně před parlamentními volbami. Ale pár měsíců po volbách senátoři návrh zamítli a vše zůstalo při starém.

Nyní návrh předložila Strana zelených. Poslanci a senátoři by podle něj přišli o většinu imunity, pod ochranou by byly jen jejich výroky na půdě parlamentu a v budovách vládních institucí. Pokud by spáchali trestný čin či přestupek, policie a úřady by proti nim postupovaly jako proti běžným občanům. Šéf Strany zelených Ondřej Liška věří, že by tentokrát návrh na zrušení »kasty nadlidí«, pro které neplatí stejné zákony jako pro ostatní, projít mohl: „Je před volbami poslanci budou muset skládat účty. Tak se uvidí, jestli politici jen mluví do větru.“ I vláda včera poslancům doporučila pro omezení imunity hlasovat.

Práva politiků a běžných lidí

- Zákonodárce: I když spáchá vraždu, musí o jeho vydání ke stíhání hlasovat Sněmovna či Senát. Když ho chytne po-licie za rychlou jízdu či jiný přestupek, nic se mu nestane. Pokud zákonodárci hříšníka nevydají, nemůže být stíhán ani po skončení mandátu.

- Běžný občan: Po spáchání trestného činu je zahájeno trestní stíhání. Musí platit pokuty za přestupky.

Co už by zákonodárcům neprocházelo

- Jízda v opilosti nebo pod vlivem drog

- Překročení povolené rychlosti

- Zavinění nehody

- Slovní urážky, pomluvy

- Urážky veřejných činite-lů (policistů)

- Všechny trestné činy

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.