Ocelový prsten museli řezat hasiči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ocelový prsten museli řezat hasiči!

Pilka na železo tady nezafungovala.
Pilka na železo tady nezafungovala. (Aha! – Martin Pekárek, HZS ČR )

OPAVA (hof) – V bolestivé ocelové pasti se ocitl mladík (15) z Opavy. Prsteníček na pravé ruce si ozdobil kroužkem z ocelového ložiska kolečkových bruslí. Paráda to ale byla jen do chvíle, než si při pádu z kola zlomil dva prsty.

V nemocnici mu lékaři mohli ošetřit jen malíček.

Z oteklého prsteníčku nikdo nedokázal kroužek stáhnout, ani ho přecvaknout. Chirurgové tedy poslali hocha k hasičům „Nejprve jsme se pokusili ozdobu přepilovat pilkou na železo, ale kvůli extrémně tvrdému materiálu se to nepodařilo. Použili jsme tedy speciální modelářskou elektrickou brusku. Chtělo to také pořádnou dávku trpělivosti,“ líčil krušné chvilky velitel hasičů. »Odkroužkovaný« hoch se pak vrátil do nemocnice, kde mu lékaři konečně mohli zafixovat i druhý zlomený prst.

Zlatníci i hasiči, kteří týden co týden prstýnky sundávají, před chirurgickou ocelí varují. „Stříbro i zlato přeštípnete, ale ocel ne. To musí udělat zámečník, kovoobráběč nebo hasič. Ti už vědí, jak na to,“ říká zlatník Petr Mareš z Českých Budějovic. Toho pak klienti prosí, aby jim přeštípnutý prstýnek opravil, což prý jde velice těžko.

„Když je to prsten za dvě stovky, vyhodí ho, ale jsou prsteny z chirurgické luxusní oceli i za tři tisíce,“ dodává šperkař. Jak utrpení předejít? Kupujte si prsteny volnější. V případě nutnosti ruku namydlíte a šperk stáhnete.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.