Cikáni se vracejí z Kanady - Prý se nemají tak dobře, jak čekali | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Cikáni se vracejí z Kanady - Prý se nemají tak dobře, jak čekali

Čeští Romové se v posledních týdnech vracejí do vlasti po desítkách.
Čeští Romové se v posledních týdnech vracejí do vlasti po desítkách.

PRAHA (sts) – Vlna českých Romů, která zaplavila Kanadu a kvůli které tento severoamerický stát uvažuje o znovuzavedení víz pro Čechy, nyní opadá. Uprchlíci se podle řady informací vracejí zpět! Důvod? Přeplněnost ubytoven pro azylanty, jazyková bariéra a možná i absence »pečených holubů«, kteří by sami lítali do pusy.


Nespokojeni jsou i přesto, že podle Zuzany P. Jánské, která v Kanadě dlouhodobě žije, dostanou po příletu pokoj v ubytovně či hotelu a 700 kanadských dolarů měsíčně, tedy asi 11 200 Kč v přepočtu.

Důvodů, proč se Romové vracejí, může být hned několik. Zpravidla bývá problémem jazyková bariéra, protože čeští žadatelé se obvykle nedomluví jinak než česky. Tento problém ale po příletu do Kanady řešit nemusí. V jakoukoli denní dobu je jim přivolán tlumočník, aby přeložil důvod jejich žádosti o azyl. „Většinou říkají, že je chtějí v Čechách zabít. Mluví o pochodech neonacistů a násilných rasistických útocích,“ tvrdí Češka žijící v Torontu Zuzana P. Jánská. Za hromadným odchodem Romů tak podle některých lidí opravdu mohou být pochody Dělnické strany a žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkovicích. Po příletu obvykle žadatelé putují do ubytoven pro azylanty, které nyní doslova praskají ve švech. „Emigrační úřady to pak řeší levnými hotelovými pokoji. Navíc, kromě příspěvku do začátku, pravidelně dostávají 700 kanadských dolarů. A nakonec jdou často jako azylanti do státních bytů,“ říká Jánská.

Letos už požádalo o azyl 1720 českých uprchlíků, čímž se Česká republika zařadila na nelichotivé druhé místo v počtu žadatelů o azyl v Kanadě. Více žadatelů už přichází jen z Mexika. Přes nespornou kanadskou štědrost se houfně vracejí, možná trochu zklamáni tím, že se o ně Kanada nepostarala tak, jak čekali. Podle Romana Krištofa, který je spoluautorem výzkumu romské migrace, většinou navrátilci uvádějí jako důvod k cestě zpět do Čech to, že je potřebují jejich rodiny, že musejí vyřídit své záležitosti na úřadech a že v Kanadě nedokázali pokrýt své náklady na život.

Hovoří se také o tom, že s českými žadateli o azyl obyvatelé Kanady začínají ztrácet trpělivost a dívají se na ně často skrz prsty. „Žijí tady stejně jako v Čechách. Vysedávají mezi paneláky a kolem nich pobíhají houfy povykujících dětí,“ popisuje životní styl Romů v Torontu Jánská. Kanadskou veřejnost zpravidla imigranti z Česka nezajímají, ale vadí jim, že nepracují. To ale žadatelé ani legálně nemohou, protože musejí počkat na vyřízení své žádosti a další potřebné dokumenty. Řada žadatelů o azyl si tak vydělává načerno.


ilustrační foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.