POTVRZENO! Krize dusí Česko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

POTVRZENO! Krize dusí Česko!

PRAHA (vr) – Krize je v plném proudu a jen tak neskončí! Podle včerejších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nezaměstnanost stoupá, mzdy se navíc takřka nezvyšují a inflace se udržela na rekordně nízké úrovni 1,2 %. Tyto údaje ukazují, že lidé šetří stále více. To není dobrá zpráva pro obchodníky, a tedy ani pro zaměstnance.


● Lidé začali více šetřit
● Nezaměstnanost stoupá
● Klaus smetl šrotovné

Hůře by mělo být zejména v druhé polovině roku. Smůlu mají i ti, kteří se těší na tzv. šrotovné – zákon, který by ho umožňoval zavést, totiž včera vetoval prezident Václav Klaus. A jeho opětovné schválení ve Sněmovně je ve hvězdách...

Klaus: Šrotovné je diskriminační!

Kliknutím zvětšeteTzv. protikrizový balíček schválený Sněmovnou Klaus vetoval. Kromě šrotovného, které Klausovi vadí nejvíce, balíček obsahoval i rychlejší odpisy z daní či prodloužení podpory pro lidi bez práce. Šrotovné 30 000 korun na likvidaci auta staršího deseti let se mělo vyplácet žadatelům při nákupu nového vozu v ceně do 500 000 korun. „Jedná se o zákon, který je diskriminační, nesystémový, s mnohými legislativními chybami a v konečném důsledku s velmi nejistým pozitivním účinkem,“ uvedl Klaus s tím, že šrotovné »dává přednost krátkodobým zájmům několika silných podniků automobilového průmyslu na úkor jiných odvětví a firem«. ČSSD, která šrotovné prosazovala, je rozladěná. Zákon, na kterém se dohodla s ODS, se vrátí do Sněmovny. Není však jisté, že o něm poslanci budou hlasovat ještě před říjnovými volbami.

Potraviny zlevnily, cigarety zdražily

Kliknutím zvětšeteMeziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od prosince 2003. Co to znamená? Že se ceny zboží v průměru takřka nezvýšily. To však není tak dobrá zpráva, jak by se mohlo zdát. Znamená totiž, že Češi přestali utrácet. „Na inflaci se promítá slabá poptávka, která tlačí ceny spotřebního zboží dolů. Tento tlak zesílí ještě v dalších měsících, kdy se ukáže, že oživení je ještě daleko,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. To se projeví v tržbách podnikatelů, může tak dojít k uzavírání obchodů a propouštění.

Bez práce 453 000 lidí! A bude hůř!

Počet lidí bez práce se v červnu meziročně zvýšil o více než 173 tisíc na bezmála 453 tisíc lidí. Nezaměstnanost tak vzrostla na 8 procent z květnových 7,9 procenta, loni v červnu přitom byla jen 5 procent. A kvůli krizi nás čeká ještě další propouštění! O práci ještě přijdou desítky tisíc lidí a nezaměstnanost dosáhne 10 procent. A Češi z toho mají strach – podle průzkumu GfK se téměř dvě třetiny lidí kvůli krizi obávají o svůj životní standard.


Foto ČTK – Stanislav Zbyněk, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.