Šéf zoo Fejk připravuje knihu o trusu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šéf zoo Fejk připravuje knihu o trusu!

Petr Fejk
Petr Fejk

PRAHA (vet) – »Chuťovku« chystá pražská zoo pro milovníky zvířat. Jak uvedl ředitel zahrady Petr Fejk, zoologové pracují na atlasu hovínek. Šílenství? Nikoliv. Trus, jakkoli je nevábný, je obrovským zdrojem informací o všech živočiších, o jejich životním stylu, zdraví či nemocech i o věku.


Zvířecí trus slouží i jako lovecký nástroj, kosmetický přípravek a dokonce jako lidská pochoutka. Jak bude publikace vypadat a co všechno v ní čtenáři najdou, však zatím Fejk tají. „Vše se dozvíte až při křtu knihy,“ řekl Aha!

Kliknutím zvětšete

Co možná nevíte...

● Nejdražší a údajně nejlahodnější káva na světě se vyrábí z trusu cibetek, které si na kávových zrnkách rády pochutnávají. Nekoušou je však, ani netráví. Místní obyvatelé je potom vybírají z jejich trusu. Kilo této kávy přijde na zhruba 20 000 korun.
● Zvířecí trus používaly některé národy jako antikoncepci. Například staří Egypťané věřili v účinek krokodýlího lejna, zatímco milenci v okolí íránské metropole Teheránu sázeli na trus slonů.
● Bezchybnou pleť si Victoria Beckham a její manžel David »hýčkají« inovativní léčebnou kúrou, která obsahuje hovínka slavíků. Účinná je údajně zejména proti akné a stojí kolem 1000 liber (přes 30 000 korun).
● Americká sova sýček králičí sbírá trus a aranžuje ho v okolí své nory, aby k sobě nalákal chrobáky. Jeho kořist je desetkrát větší, než kdyby ji lovil bez návnady.
● Trus tučňáků je vidět i z vesmíru. Díky obřím kupkám jejich »hovínek« vědci lokalizovalia ze satelitu kolonie tučňáků císařských v Antarktidě.
● V americkém San Francisku psí výkaly mění na metan a plyn pak využívají jako pohon zařízení, která obvykle fungují na zemní plyn.


Foto Aha! – Karel Kopáč, A. Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.