Squatteři: Máme jen osm místností! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Squatteři: Máme jen osm místností!

Squatteři nový dům už stihli »zkrášlit« nápisy.
Squatteři nový dům už stihli »zkrášlit« nápisy.

PRAHA (ajd) – Kauza squatterů – lidí, kteří nelegálně obývali vilu Milada v pražské Troji – pokračuje! Kvůli fámám o tom, že nový majitel chce zdevastovanou nemovitost údajně zbourat, vylezli dva mladíci znovu na střechu. Vzápětí je zadrželi strážníci.


● Obyvatelé vily Milada už bydlí v centru Prahy
● Ostatní nájemníci se bojí, že je majitel chce vyštípat!

Někteří ze squatterů, kteří Miladu museli opustit, už přitom od včerejšího rána bydlí ve svém novém domově v Truhlářské ulici 11 v centru Prahy. Pomalu se sžívají s novým prostředím a vypadá to, že jediné, co jim chybí, je prostor. I když tady mají osm velkých místností, Milada to prostě není... Deník Aha! vyzpovídal jednoho ze squatterů.

Už jste se stihli seznámit se sousedy?
Kliknutím zvětšete„Ještě ne, někteří jsou na dovolené, jiní se nám vyhýbají. Rádi bychom se s nimi seznámili a dali jim najevo, že se nás nemusí bát. Jsme tady zatím slušní a ani hluk neděláme. To už větší bordel dělají ožralí turisti, co v noci táhnou ulicí do hotelu.“

Nepřemýšleli jste někdy o tom, že vaše nastěhování může být jen chytrý tah majitele? Že to může mít za následek vystěhování zbytku lidí, kteří v tomto domě bydlí?
„Samozřejmě že nás to napadlo, že jsme o tom přemýšleli. Rozhodně nechceme být někým, kdo někoho odněkud dostává. V podstatě je to pro nás výzva chovat se tak, aby se nikdo nevystěhoval. Možná děláme hlučné akce, ale zase taková prasata nejsme.“

Vámi obývaná vila Milada ale vypadala velmi dezolátně. Nehrozí, že by se z tohoto domu stalo něco podobného?
„Vůbec si nemyslím, že by Milada vypadala dezolátně. Jak jsme se už dříve vyjádřili, v tom areálu bylo dost materiálu, který měl být později využit k rekonstrukci – pytle s cementem, dveře a podobné věci. To, že to bylo v dezolátním stavu, jsou nehorázné lži. Ten barák byl mnoho let prázdný a my jsme pak začali s rekonstrukcí. Šlo nám to ale pomalu, protože my přece nejsme firma, abychom to všechno stihli za měsíc.“

Takže squat Milada nebyl podle vás v dezolátním stavu?
„Já to tak nevidím, máme fotografie. S velkou pravděpodobností z nich přichystáme vernisáž, kterou bychom uvedli výstavní prostory tady ve sklepě. Byla by to výstava o tom, jaké to bylo na Miladě, jak to vypadalo uvnitř i venku. Doufáme, že do dvou týdnů bychom to mohli stihnout.“

A pustíte nás dovnitř?
„To nepustíme. Není důvod. Ale ujišťuji vás, že tam není ani nablito, ani nasráno...“

Kolik lidí je v současné době uvnitř?
„Ten počet není ustálený, ale je to něco kolem patnácti lidí. A máme tady jenom hodné psy.“

To máte tedy k dispozici dost bytů na patnáct lidí, ne?
„To ne. Máme k dispozici jen tři průchozí byty, což je asi osm místností – jednu budeme mít jako kuchyň. To není, jak se psalo, že bychom měli k dispozici dvanáct bytů. To není pravda. Máme tři.“

Nájemníci:
Majitel se nás chce zbavit!

PRAHA (ryc) – Nájemníkům domu v Truhlářské ulici se noví sousedé nelíbí. Většina z nich slyšela o problémech, které se squattery mělo okolí vily Milada. Hlučné večírky, nepořádek, smečky psů tyranizující okolí... Někteří nájemníci si myslí, že za »lidumilnou« snahou majitele domu Petra Svinky poskytnout útulek alternativní mládeži je snaha zbavit se regulovaných nájemníků. „Je to záměr dostat nás odsud, protože ta kampaň dostat nájemníky z domu trvá už několik let. Ti slabší, co to nevydrželi, už jsou pryč. Třeba i bez odstupného,“ řekl televizi Prima pan Ivan (62), který v domě žije od narození. Nájemnice Alena Kaiserová Lidovým novinám přímo potvrdila, že se kvůli sqauterům odstěhuje. „Já osobně se určitě stěhuji pryč,“ potvrdila Kaiserová.

Majitel domu Svinka:
Od rekordní pokuty ke squatterům

Kliknutím zvětšetePRAHA (vr) – V pátek byl za symbolický nájem 1 Kč squatterům předán klíč od objektu, kde budou moci na dobu neurčitou pobývat. Kdo je tím dobrodincem, který se nebojí hluku, špíny ani psů ve svém domě? Podnikatel Petr Svinka, dobrý přítel ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába.

Kde měl získat peníze: Svinka pracoval jako hudební produkční a do Česka přivedl takové profíky jako Pink Floyd. Z vydělaných peněz kupoval nemovitosti údajně za »hubičku« a rekonstruoval je na luxusní objekty. V lednu naštval pražské památkáře, kteří mu dali rekordní pokutu 1,2 milionu. Jeho firma Bau-invest totiž při přestavbě vybourala část klasicistního domu v centru města.

Jak se dohodl s Kocábem: Svinka a Kocáb se prý náhodou potkali den poté, co vypukla kauza squatu Milada, a to na koncertě skupiny Dream Theatre. „Vlastně je to krásné, že nás spojila hudba,“ řekl Kocáb. Ten se Svinkovi, asi nad pivem, svěřil, že má problém se squattery. Svinka si vzpomněl, že má v Praze 1 dům s nájemníky, kteří platí regulovaný nájem. A nabídl squatterům bydlení. I proto si někteří nájemníci myslí, že jde o snahu vyštvat je ven.

Co Svinka říká o squatterech: Mediálně se k nim staví jako k nevybouřeným dětem, které chápe jen on. „Jestliže přijdu já v saku nějaké značky, nebo kluk s dredy, pro většinovou masu této společnosti jsme oba dva špatní,“ řekl.


Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.