Řádí žloutenka typu E! Pozor na dovolené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Řádí žloutenka typu E! Pozor na dovolené!

PRAHA (kot) – Jedete na dovolenou? Pak si dejte pozor, ať si z ní nepřivezete třeba v Česku nepříliš obvyklou hepatitidu (žloutenku) typu E. Přibývá totiž Čechů, kteří se touhle infekční chorobou nakazí právě na dovolené. A pozor! Nemusí jít o žádnou cestu za exotikou.


Nakazit se totiž můžete i v Německu nebo v turisticky oblíbeném Chorvatsku či Řecku!

Od začátku roku evidují čeští hygienici už 8 nemocných právě hepatitidou typu E. Počítá se navíc s tím, že počet nakažených s probíhající sezonou dovolených ještě vyskočí. Ani očkování proti hepatitidě typu A nebo B (tzv. žloutence) vás neochrání.

Hepatitida typu E

● Co to je: virové onemocnění, které se projevuje těžkými zažívacími obtížemi, horečkami, bolestmi kloubů a svalů. Virus napadá buňky jaterní tkáně, které poškozuje. Nemoc nepřechází do chronického stadia.
● Jak se můžu nakazit: hlavně z kontaminované vody, ale i od nakaženého člověka.
● Jak je nebezpečná: úmrtnost je poměrně nízká, u těhotných žen ale dosahuje až 20 %. Mnohem horší jsou komplikace a vleklé zdravotní obtíže, které mohou přetrvávat i roky.
● Jak se chránit: nekonzumujte nebalenou vodu, myjte si ruce.

Další nemoci, které si můžeme přivézt z cest

Malárie: vysoké horečky, křeče, průjmy, zvracení. Způsobuje ji parazit, který napadá červené krvinky a urychluje jejich rozpad. Nakazit se můžete hlavně v tropických zemích, ale komáři, kteří nemoc přenášejí, se mohou vyskytnou i v jižní Evropě, bodnout vás mohou i na letišti.
Úplavice: vleklé průjmy způsobené různými mikroorganismy. Obzvlášť těžký průběh má amébovitá úplavice, kterou lze chytit i v řekách severní Afriky, třeba v Egyptě.


5.7.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.