Místopředseda ČSSD Sobotka se přiznal: Ano, zneužíval jsem náhrady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Místopředseda ČSSD Sobotka se přiznal: Ano, zneužíval jsem náhrady!

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Nezdanitelné náhrady na jídlo, dopravu a ubytování, příspěvek na telefon. To jsou jen některé prebendy, pomocí kterých si naši zákonodárci výrazně vylepšují svoje příjmy. Měsíčně si takto mohou přivydělat i přes 60 000 Kč. Čistého!

Nezdanitelné náhrady na jídlo, dopravu a ubytování, příspěvek na telefon. To jsou jen některé prebendy, pomocí kterých si naši zákonodárci výrazně vylepšují svoje příjmy. Měsíčně si takto mohou přivydělat i přes 60 000 Kč. Čistého!

Nejnovější příklad jak lze zneužívat náhrady v praxi předvedl poslanec Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD a zároveň nejpopulárnější politik v zemi. Tomu se i díky náhradám podařilo během šesti let nastřádat téměř pět milionů korun. „Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval,“ říká Sobotka. Je si přitom jistý, že zákon neporušil. A má zřejmě, bohužel, pravdu. Žádný zákon neukládá povinnost náhrady vyúčtovat, či je opravdu používat jen k účelu, ke kterému slouží. Sobotka si tak klidně jako jihomoravský poslanec nechával až do konce letošního dubna proplácet nájem bydlení v Praze ve výši 17 000 Kč měsíčně. Podle časopisu Týden si přitom Sobotka své trvalé bydliště ve Slavkově u Brna držel jen papírově, ve skutečnosti bydlel v Praze.

Zneužívání náhrad poslanců před časem otřáslo i Velkou Británií. Kvůli skandálu muselo odstoupit několik poslanců, včetně šéfa celé Sněmovny. Poslanci si tam nechali proplácet i věci s výkonem svého mandátu nesouvisející, například čistění bazénu, opravu domů nebo výměnu žárovek.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.