Předpověď? Hrůza! Pršet bude až do neděle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Předpověď? Hrůza! Pršet bude až do neděle!

Dušan Reichl zachraňuje kolo ze svého domu v Putimi na Písecku.
Dušan Reichl zachraňuje kolo ze svého domu v Putimi na Písecku. (ČTK – David Veis)

PRAHA – Velká voda, která se prohnala republikou, za sebou zanechala miliardové škody. Jejich sčítání v těchto dnech teprve probíhá a už teď je jasné, že budou vyšší než při podobné katastrofě v roce 2006. Meteorologové zároveň varují: Pršet bude dál…

Velká voda, která se prohnala republikou, za sebou zanechala miliardové škody. Jejich sčítání v těchto dnech teprve probíhá a už teď je jasné, že budou vyšší než při podobné katastrofě v roce 2006. Meteorologové zároveň varují: Pršet bude dál…

Silná bouřka s krupobitím se včera přehnala přes Jihlavsko a Havlíčkobrodsko. Místy voda zatopila sklepy až do výše 1,5 metru.

Silné deště a bouřky mají pokračovat. Hlavně v Jeseníkách, na Šumavě a v Novohradských horách.

„Intenzivní srážky očekáváme zejména na jihu Čech a jižní Moravě. Vůbec celý tento týden bude ve znamení přeháněk, bouřek a vytrvalých dešťů,“ potvrdil Jan Horák ze společnosti Meteopress s tím, že srážky se budou vyskytovat vždy odpoledne a večer.

„Během druhé poloviny noci a dopoledne následujícího dne by se srážky vyskytovat neměly,“ dodal Horák.

Hladiny zejména menších toků budou nejspíš zase stoupat a může na nich být vyhlášen druhý i třetí stupeň povodňového aktivity, tedy pohotovost a ohrožení.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Česko zalila další voda - Bouřky, liják a krupobití

A líp nebude. Pršet má až do neděle!

PRAHA (ajd, ČTK) – Velká voda, která se prohnala republikou, za sebou zanechala miliardové škody. Jejich sčítání sotva začalo a na Česko se přiřítily další záplavy vody. Včerejší bouřky přinesly i mohutné přívalové lijáky, které zase pustošily. A navíc – meteorologové varují: Pršet bude dál…

Včera odpoledne a večer se Českem přehnaly mohutné bouře, doprovázené přívalovými lijáky. Na mnoha místech republiky napršelo až 40 mm vody za hodinu. Nejhorší situace byla opět na Moravě, tentokrát ale plaval i jih, včetně Brna. Bouřka s krupobitím vyplavovala domy a sklepy i na Vysočině. Místy voda zatopila sklepy až do výše 1,5 metru. Už ve tři hodiny odpoledne napočítaly meteorologové nad Českem přes 12 tisíc blesků za pouhých deset minut! A situace byla s každou hodinou horší. Postupně totiž sílil také déšť, který zvedal i hladiny řek. V příštích dnech nebude situace jiná. „Intenzivní srážky očekáváme zejména na jihu Čech a jižní Moravě. Celý týden bude ve znamení přeháněk, bouřek a vytrvalých dešťů,“ potvrdil Jan Horák ze společnosti Meteopress s tím, že srážky se budou vyskytovat vždy odpoledne a večer.

Chcete utéct do tepla? V Evropě je škaredě!

Kliknutím zvětšetePokud se chystáte utéct před deštivým počasím k moři, dejte si velký pozor, kam zamíříte. Oblast Itálie, Řecka a celého Balkánu je totiž také pod přívaly vody.

„Na pobřeží Jaderského moře jsou stále přeháňky a bouřky. Teploty tu ještě nejsou typické pro toto období, i když oproti předcházejícím dnům jsou vyšší a dosahují 23 až 28 °C. Bouřky zasahují i sever Řecka,“ zní varování Českého hydrometeorologického ústavu.

I přesto, že pro Čechy typická a cenově dostupnější letoviska se nemohou pochlubit »tropy«, prodej zájezdů typu last minute raketově stoupá. „Je fakt, že my se radujeme, když je v Česku takhle. Pro prodej zájezdů na poslední chvíli je skutečně klíčové to, jaké je počasí u nás. Lidé reagují velmi rychle. Stornují tuzemské dovolené a prodej last minute zájezdů narůstá až o 15 procent,“ říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kam ano
  • Jižní pobřeží Španělska,
    Malaga 34 °C
  • Francouzská riviéra,
    Marseille 33 °C
  • Sardinie,
    Capo Carbonara 31 °C
  • Korsika,
    Bastia 27 °C
  • Řecko,
    Atény 29 °C
  • Norsko,
    Oslo 29 °C
Kam ne
  • Sicílie,
    Palermo 13 °C
  • Sever Řecka,
    Kerkyra (bouřky)
  • Chorvatsko,
    Brač 17 °C
  • Slovinsko,
    Maribor 20 °C
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.