Nový nejmenší muž světa – 51 cm | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nový nejmenší muž světa – 51 cm

Khangendra za ruku se svým otcem...
Khangendra za ruku se svým otcem... (Profimedia.cz)

KÁTHMÁNDÚ – Nepálec Khagendra Thapa Magar už netrpělivě stříhá metr. Zatím je mu teprve sedmnáct, ale za pár měsíců, v říjnu, se oficiálně stanem dospělým chlapem. Oslavy plnoletosti chce spojit se zápisem do Guinnessovy knihy rekordů.

Nepálec Khagendra Thapa Magar už netrpělivě stříhá metr. Zatím je mu teprve sedmnáct, ale za pár měsíců, v říjnu, se oficiálně stanem dospělým chlapem. Oslavy plnoletosti chce spojit se zápisem do Guinnessovy knihy rekordů.

Khagendra měří pouhých 51 cm a váží jen 4,5 kilo, tedy jako urostlejší novorozenec. Shodou okolností žije nejmenší mužík světa nedaleko nejvyšší hory planety Mount Everestu (8848 m). Co na tom, že tak tak dohlédne na okraj záchodového prkénka? Trable každodenního života bere minimužík s humorem. Dokonce je rád, že mu pár centimetrů schází. Je o necelých 13 cm menší než dosavadní držitel rekordu, Číňan He Ping Ping. O zápis do Guinnessovy knihy rekordů požádal už v roce 2006. Tehdy jej ale odmítli, nebyl ještě plnoletý.

Narodil se sice maličký, s nepřízní osudu se ale pere jako buldok. Po porodu vážil pouhých 600 gramů. V 11 letech přestal růst. Byl tak drobný, že se za něj rodiče styděli a raději jej schovávali před světem. Teď je vše jinak. Khagendra doufá, že mu titul nejmenší muž světa pomůže ke kariéře. Rád by se stal profesionálním tanečníkem a navštívil Ameriku.

Příčinou malého vzrůstu je nedostatečná produkce hormonů podvěsku mozkového. Nedostatek růstového hormonu, který se zde tvoří, má za následek trpaslictví.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.