Vysvědčení byla dřina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vysvědčení byla dřina!

Veselý Artur s vysvědčením, plný očekávání dvouměsíčních prázdnin.
Veselý Artur s vysvědčením, plný očekávání dvouměsíčních prázdnin.

PRAHA (ryc, jč, ČTK, daň, kad) – Celý rok děti ve školách bojovaly, aby udělaly rodičům radost a přinesly domů na vysvědčení co nejlepší známky. V mnohých školách se rozdávalo už včera. A zatímco někteří školáci zvládali učivo bez mrknutí oka, pro jiné to byl opravdový boj. Jaké tedy bylo to letošní vysvědčení?


Příběhy dětí, které o své známky musely bojovat

Nejzaslouženější

Kliknutím zvětšeteŽanetka Kicová (7), 1. třída
Romka Žanetka Kicová z obce Rapšach na Jindřichohradecku od začátku roku pořádně zaostávala za ostatními dětmi ve čtení a v matematice. Hrozilo, že bude muset první třídu opakovat. Žanetka je ale bojovník, oželela česání panenek a místo toho se každý den s maminkou učily. Včera se mohla radovat z jedničky z matematiky. Žanetka totiž patří k nejrychlejším počtářům ve třídě.

Nejtěžší

Kliknutím zvětšeteMatouš Horák (12), 6. třída
Svoje vysvědčení Matouš Horák nikdy neviděl. Od narození je totiž nevidomý a navštěvuje specializovanou školu Jaroslava Ježka pro zrakově postižené v Praze. Vysvědčení dostávají děti vytištěné na klasických blanketech, Braillovo písmo se pro tento úřední dokument nepoužívá. Matouš nosí jedničky a dvojky, daří se mu i v tělocviku. Škola sice vysvědčení rozdává až v úterý, ale Matouš skončil dříve, aby mohl jet na prázdniny k babičce. „Nejvíc se ale těším do Chorvatska,“ tvrdí Matouš.

Nejsmutnější

Kliknutím zvětšeteVeronika Lušovská (12), 7. třída
Veronika Lušovská z novojičínské čtvrti Bludovice den vysvědčení příliš neslavila. Novým Jičínem se totiž prohnala ničivá povodňová vlna a spodní patro domu Lušovských je úplně vytopené. „Chybí mi hlavně boty,“ řekla dívka, která si odnesla na vysvědčení čtyři dvojky. I ona ale musí doma pomáhat s odklízením katastrofy. „Všude je bahno. Včera nám přišli pomáhat sousedi. Už to u nás vypadá trochu lépe,“ dodala školačka.

Nejnáročnější

Kliknutím zvětšeteMichalka (10), 4. třída
Michalka bojovala o samé jedničky v brněnském ústavu Kociánka pro tělesně a mentálně postižené. Míša trpí už od narození dětskou mozkovou obrnou. I přesto je ale velká bojovnice. Že má silnou vůli, dokazuje i její vysvědčení. Zatímco v pololetí měla dvě dvojky, teď už jí samé jedničky kazí jen jedna. „Snažím se s češtinou bojovat, je hodně těžká. Ale matematiku jsem si letos polepšila,“ chlubí se desetiletá dívenka.

Artur Štaidl:
Super, mám jen jednu trojku!

Kliknutím zvětšetePRAHA (hlv) – Vysvědčení dostal i malý Artur Štaidl (14), syn zpěvačky Ivety Bartošové (43)! Deníku Aha! se ho podařilo zastihnout, jak pospíchá vesele domů s vysvědčením v ruce. „Akorát jsem volal Jirkovi (Pomejemu – pozn.red.), že mám jen jednu trojku místo dvou. Za pár dní spolu odjíždíme na prázdniny do Thajska, moc se těším. S tátou (Ladislav Štaidl) a s panem Gottem potom pojedeme do Monte Carla, na to se také moc těším,“ prozradil deníku Aha! Artur, plný očekávání krásně naplánovaných prázdnin.

Kliknutím zvětšete

Za pětku na bagetu!

PRAHA (kre, daz) – Za pětku na vysvědčení bagetu zdarma! Jedna firma rychlého občerstvení takto zneužila jména slavných umělců, a láká jimi propadlíky na svačinu – a Václav Havel (72), Iveta Bartošová (43), Jiří Čunek (50) či Daniel Landa (39) netuší, že jsou všem na posměch. Kliknutím zvětšeteHavel podle reklamy propadal z občanské nauky, když se odmítal naučit datum narození V. I. Lenina a text sovětské hymny, Bartošová dostala kouli z matematiky, Landa naprosto nezvládl vlastivědu – je taková reklama v pořádku? Odborníci jsou naprosto zděšeni. „Nemohu předjímat případné rozhodnutí rozhodčí komise, ale obecně lze říci, že takovou reklamu lze považovat za neetickou. Reklama totiž nesmí ke svému působení využívat nositele veřejné autority, tedy například politiky nebo umělce, i kdyby oni se svým působením v ní souhlasili,“ sdělil deníku Aha! výkonný ředitel Rady pro reklamu Ladislav Šťastný.

Kvůli známkám se zabil

CHOMUTOV (ryc) – Tragédií vyvrcholil den vysvědčení v Chomutově. Osmnáctiletý student střední školy tam kvůli neúspěchu ve škole vyskočil z balkonu v šestém patře. Záchranáři ho okamžitě převezli vrtulníkem do ústecké Masarykovy nemocnice, kde o jeho život bojoval tým lékařů. Mladík však svým zraněním nakonec bohužel podlehl.


Foto Aha! – Martin Hykl, Alexandr Malachovský, Ivan Dostál, Hedvika Daňková, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.