Bumbej, maličký, ať můžeš žít! Lidé zbytečně odnášejí mláďata srnek z lesa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bumbej, maličký, ať můžeš žít! Lidé zbytečně odnášejí mláďata srnek z lesa

Okatého krasavce zlomená nožka bolí. Raději si proto lehne a smířeně čeká, co s ním bude.
Okatého krasavce zlomená nožka bolí. Raději si proto lehne a smířeně čeká, co s ním bude. (Aha! – Dan Černovský)

HRADČANY – Bezmoc a vztek pociťuje Radek Bill, vedoucí stanice pro hendikepované živočichy v Hradčanech u Mimoně. Lidé mu hojně přinášejí čerstvě narozená srnčata či mláďata daňků. Zvířecí miminka se ale do stanice většinou dostanou zbytečně!

Bezmoc a vztek pociťuje Radek Bill, vedoucí stanice pro hendikepované živočichy v Hradčanech u Mimoně. Lidé mu hojně přinášejí čerstvě narozená srnčata či mláďata daňků. Zvířecí miminka se ale do stanice většinou dostanou zbytečně! Děti i dospělí je najdou ležet v borůvčí a myslí si, že je opustila máma. To je ale velký omyl, který mláďata většinou zaplatí životem!

Bill, který se o zraněná zvířata stará celý život, je smutný. „Lidé si neuvědomují, že mláďata běžně leží v borůvčí či pod kapradinami a jejich matka je v pozadí a hlídá si je. Vzdálí se třeba na tři hodinky, ale pak k mláděti zase přijde, aby ho nakrmila. Zvíře je v bezpečí, po narození navíc nevydává pach, aby nepřilákalo útočníky. Když lidé při sběru borůvek nebo hub takové zvíře najdou, myslí si, že je opuštěné, a přinesou mi ho. Vezmou klidně i srnče s pupeční šňůrou. Tím mu podepíší rozsudek smrti,“ zlobí se Bill.

Zachránit se podaří zhruba dvě mláďata z devíti. Kritické jsou první dva dny, pokud po narození mládě nedostalo napít mateřského mleziva. „Tohle mléko u srnčat nastartuje činnost žaludku a nejde ničím nahradit. Pokud se mládě nenapije, dostane průjem, nastupuje dehydratace a smrt. Další kritické období je sedmý a osmý den. Mláďata také potřebují sucho, závětří a klid.“

Roztomilý třítýdenní srneček má už naštěstí vyhráno. Co tři hodiny pije mléko z kojenecké lahve a pěkně roste. „Mléko připravuji z dvojnásobné dávky Sunaru a přidávám do něj rozdrcené tablety zinku, hořčíku a vápníku,“ vysvětlil Bill.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

24.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.