Symbol íránského masakru? Smrt téhle dívky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Symbol íránského masakru? Smrt téhle dívky!

Nedě nezachránila život ani včasná pomoc přihlížejících.
Nedě nezachránila život ani včasná pomoc přihlížejících. (EPA)

TEHERÁN – Poprvé od začátku demonstrací v Íránu se dostalo do světa video, které zaznamenává krvavou realitu v ulicích Teheránu. Vládní milice kromě slzného plynu a obušků použily proti neozbrojeným Íráncům i střelné zbraně!

Poprvé od začátku demonstrací v Íránu se dostalo do světa video, které zaznamenává krvavou realitu v ulicích Teheránu. Vládní milice kromě slzného plynu a obušků použily proti neozbrojeným Íráncům i střelné zbraně!

To na vlastní kůži pocítila i asi 20letá dívka Neda (což znamená »hlas«), kterou vládní ozbrojenci střelili do hrudi. Na zhruba půlminutovém videu je vidět, jak v kaluži krve pomalu umírá, krev jí teče i z úst a nosu. Smrt mladé Íránky se tak pro odpůrce tamního režimu stala symbolem, pro zbytek veřejnosti šokující skutečností. Stejně tak jako zprávy, že během demonstrací zemřely už dvě desítky Íránců.

Demonstrace v íránské metropoli Teheránu propukly 13. června, kdy místní autority oznámily jako vítěze prezidentských voleb dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Výsledek voleb však neodpovídá odhadům nezávislých analytiků, kteří předpokládali výhru liberála Mír Hosejn Músávího.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.