Pozor! V lese číhá nebezpečný PARAZIT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor! V lese číhá nebezpečný PARAZIT!

Takhle vypadá dospělý jedinec měchožila – je podobný tasemnici.
Takhle vypadá dospělý jedinec měchožila – je podobný tasemnici.

PRAHA (vet, wer) – V lese číhá neviditelné nebezpečí. Příjemná letní procházka, kterou si zpestříte ochutnávkou borůvek, jahod, ostružin, malin či sbíráním hub, může vyvrcholit bojem o život. Právě z těchto plodů se totiž můžete nakazit nebezpečným parazitem – měchožilem bublinatým.


● Nakazit se můžeme z borůvek, malin, jahod i hub!
● Parazit napadá játra, srdce i mozek
● Úmrtnost je 90 %

Na plodech se mohou nacházet mikroskopická vajíčka tzv. malé liščí tasemnice, tedy zákeřného měchožila bublinatého. Když je člověk pozře, dostanou se do zažívacího traktu. Tam se uvolní larvy, které proniknou do krevního oběhu a jater. Z jater pak mohou putovat do dalších orgánů, do svalů i do mozku. Larvy způsobují onemocnění zvané alveolární echinokokóza . Onemocnění postu- puje pomalu. Trvá i několik let, než se projeví. Je ale velice agresivní. Bez léčby, která je doživotní, zemře 90 % nakažených! Kliknutím zvětšete„Z infikovaných lidí onemocní 10 až 15 %. Záleží na vnímavosti a stavu organismu,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Na plody se vajíčka měchožila dostávají z výkalů především lišek, ale i psů, koček a ostatních hlodavců. Největší riziko onemocnění je kolem měst. „Lišky se k nim stahují, nacházejí v nich na skládkách potravu i úkryt. Lišek je totiž čím dál víc, což je dáno i vlivem ozdravení od vztekliny,“ objasňuje Duben.

1. Dospělý jedinec měchožila bublinatého je dlouhý 1-4 mm. Přežívá v tenkém střevě konečného hostitele – hlavně lišek, ale i psů, koček nebo vlků. Tady klade vajíčka.
Kliknutím zvětšete2. Ze střeva se vajíčka dostávají se stolicí hostitele ven. Do těla mezihostitelů se přesunou s potravou.
3. Ve střevě se vajíčka vyvinou v larvy a skrze střevní stěnu se dostávají do krevního oběhu.Napadají orgány.
4. Tady se zapouzdří do cyst, které se zvětšují Zároveň produkuje další a další cysty, které praskají a parazit se šíří dál.
5. Larvy z cyst se pak do těla konečného hostitele dostanou ve chvíli, kdy liška zkonzumuje orgány nemocného mezihostitele (např. liška sní játra infikované ovce). Jakmile se potrava společně s parazitem vstřebá ve střevě, nalepí se larva měchožila na střevní sliznici.
6. Tady se vyvine v dospělého jedince. To trvá 32 až 80 dní. A celý cyklus začíná znovu...

Co ještě hrozí z neumyté zeleniny a ovoce?

PRAHA (wer) – Z neumytého či špatně umytého ovoce a zeleniny se můžeme nakazit různými chorobami. „Nejčastější je hepatitida typu A, tedy žloutenka,“ konstatuje lékař Jan Kadleček.
> Žloutenka typu A – virové onemocnění označované jako nemoc špinavých rukou. K nákaze může dojít snadno: stačí sníst neumyté ovoce, dát si skleničku džusu, kde je kostka ledu z infikované vody či si jen po použití toalety neumýt ruce. Proti této infekci je možné očkování, doporučuje se zejména pro děti a při cestování do zahraničí.
> Tenióza – onemocnění způsobené parazitujícím červem tasemnicí (hovězí, vepřovou). Nakazit se můžeme nedokonale tepelně zpracovaným masem, ale i neumytou zeleninou či ovocem, které bylo zalévané infikovanou vodou.
> Toxoplazmóza – onemocnění parazitem, s nímž se v životě setká až 40 % z nás. Nakazit se je snadné. Stačí neumytá zelenina nebo nedovařené maso. Onemocnění může proběhnout bez příznaků, nebo se podobá viróze. Velmi nebezpečné je pro těhotné, může poškodit plod v těle matky.

Jak se proti liščí tasemnici bránit?

Kliknutím zvětšete● Mýt si ruce.
● Nekonzumovat lesní plody či zeleninu přímo utržené. Raději je omýt tekoucí vodou, lépe je však jíst je tepelně ošetřené při min. teplotě 60 °C.
● Pravidelně hubit myši ve vašem okolí.
● Pravidelně odčervovat psy a kočky, zejména pokud požírají myši.

Nemoc se znovu objevila před 2 lety!

Echinokokóza je v České republice onemocnění vzácné, a tím i pro lékaře málo známé. První případ se vyskytl teprve před 30 lety. Jenže nová vlna onemocnění přišla do Evropy před pár lety, v Česku se objevily v roce 2007 hned dva případy. Současné epidemiologické studie ukazují na zvýšené riziko infekce echinokokózou, vzhledem k růstu liščí populace, zejména ve střední Evropě.


Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.