Placení mýtného se blíží! Ve Zlíně probíhají testy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Placení mýtného se blíží! Ve Zlíně probíhají testy

Ve Zlíně se testuje první portál určený k vybírání mýtného na silnicích.
Ve Zlíně se testuje první portál určený k vybírání mýtného na silnicích.  (pro Aha!: Ivan DOSTÁL)

ZLÍN – Vybírání mýtného na českých dálnicích a rychlostních komunikacích se nezadržitelně blíží. Ve Zlíně už příští týden začnou testovat první elektronický portál, který bude k vybírání poplatků sloužit.

Obrovský rám technici postavili v areálu Technických služeb ve Zlíně. Jakmile ho napojí na elektroniku, začne se s testováním. „Budeme ověřovat synchronizaci celého zařízení, tedy konstrukci antén, skenerů a kamer,“ prozradil technik Karel Hostaša.

První zkoušky by měly začít v průběhu příštího týdne. „Jakmile bude portál připraven, začnou jím projíždět auta a tím se bude zařízení zkoušet,“ popsal zjednodušeně průběh zkoušek vedoucí provozního útvaru zlínských Technických služeb Jaroslav Divoký,.

Elektronické mýtné bude v Česku zavádět rakouská firma Kapsch, která si zkoušky ve Zlíně objednala. Pokud testy dopadnou dobře, budou po dálnicích a rychlostních komunikacích ještě v letošním roce rozmístěny stovky portálů. Ostrý provoz elektronického mýtného začne v první fázi v lednu příštího roku, ve druhé pak od 30 června. Nejprve se začne mýtné vybírat na necelé tisícovce kilometrů komunikací, později bude zpoplatněno 2100 kilometrů silnic.

15.7.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.