Protesty zemědělců - Zablokují dálnice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Protesty zemědělců - Zablokují dálnice!

Protest může ochromit dopravu.
Protest může ochromit dopravu. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Traktory, kombajny a další těžká zemědělská technika zanedlouho vtrhnou na silnice. Zemědělcům totiž došla trpělivost a velkou blokádou dálnic na přelomu června a července chtějí upozornit na nízké výkupní ceny mléka. Ty jsou pro mnohé chovatele skotu likvidační.

Dostanete se na dovolenou?

Protesty farmářů zkomplikují život zejména motoristům. „Vybereme jedno či několik míst v ČR a dálnice zablokujeme. Nemyslíme tím blokování hlavního města. Naše trpělivost je u konce,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Kde přesně blokády budou, nechtěl prozradit. Podle zdroje z Agrární komory asi půjde o nejvytíženější dálnici D1. „Blokády by měly být i jinde – na dálnici na Plzeň a na Hradec Králové. Neblokovala by se přímo dálnice, ale nájezdy na ni,“ řekl Aha! zdroj, který si nepřál být jmenován. Zemědělci chtějí, aby se politici zabývali i problémy jiných odvětví, než je třeba automobilový průmysl trpící hospodářskou krizí. Podobně jako čeští zemědělci protestují jejich kolegové v řadě zemí EU.

Nejčastější otázky a odpovědi o hrozící blokádě hlavních silničních tahů

  • Proč budou zemědělci protestovat?
    Vadí jim nízké výkupní ceny mléka. Současné ceny podle chovatelů nepokrývají ani výrobní náklady, to ostatně dokládají i ceny. Loni farmáři utržili za litr mléka 9 korun a nyní je to 6 korun.
  • Kde budou protestovat?
    Chtějí ochromit hlavní dopravní tahy. Hodlají blokovat dálnice na jednom či více místech. Jak nám prozradil nejmenovaný zdroj z Agrární komory, mělo by jít o nájezdy na dálnici D1 v oblasti Vysočiny, která je stávající situací nejvíce postižená, protože je zde nejvíce mléčných krav. Dále by se měly blokovat nájezdy na dálnice D5 na Plzeň a D11 na Hradec Králové.
  • Kdy se blokády uskuteční?
    Koncem června či začátkem července brzy ráno, kdy je nejhustší provoz. Lidé také pojedou na dovolené. Přesný termín a hodinu ale zemědělci tají. Bojí se, že by jim někdo mohl v demonstraci zabránit.
  • Jak budou protestovat?
    Zemědělci nemohou přímo zablokovat dálnice, protože na nich je zákaz zemědělské techniky. Budou ale blokovat dálniční nájezdy. K blokádě použijí těžkou zemědělskou techniku, tzn. velké traktory, kombajny, sběrací vozy a další stroje. Nebudou chybět ani balíky slámy.
  • Kolik lidí se protestu zúčastní?
    Očekává se, že blokády se zúčastní až několik tisíc farmářů. Co jim hrozí za blokádu dálnic?Policie by blokádu šetřila v přestupkovém řízení. Zemědělcům by hrozila pokuta v řádech tisíců korun. Záleží ale na průběhu protestů a na posouzení zasahujících policistů.
  • Kolika lidí by se mohla plánovaná blokáda dotknout?
    Pokud se zemědělcům podaří zablokovat nájezdy u více dálnic, dotkne se blokáda i několika stovek tisíc lidí. Ochromena bude i autobusová doprava.
  • Může policie blokádu přerušit?
    To deníku Aha! nikdo z policie říct nechtěl. „Vše záleží na vyhodnocení policisty, který povede zásah,“ vyhýbavě odpověděli na dotaz na oddělení dálniční policie v Mirošovicích. Při podobném protestu v Praze, kdy zemědělci zablokovali magistrálu, policisté nezasáhli.
  • Co si od blokády slibují?
    Farmáři doufají v pomoc od státu, zejména v podobě zavedení minimální výkupní ceny mléka. Zemědělci si představují, že by se mlékařům mělo pomoci i srovnáním rozdílných dotací v jednotlivých státech EU. K tomu ale Unie určitě nepřistoupí.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.