Pozor na psy! Způsobují u dětí alergie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor na psy! Způsobují u dětí alergie!

Hafani, které děti milují, jim mohou působit vážné zdravotní problémy.
Hafani, které děti milují, jim mohou působit vážné zdravotní problémy. (: ara)

PRAHA – Čekáte narození miminka a nechcete, aby v budoucnu trpělo alergií? Pak začněte ještě před jeho narozením důkladně uklízet! Zvlášť obezřetní by měli být ti rodiče, z nichž jeden trpí alergií. Navíc by měli zvážit, zda chovat domácí mazlíčky – psy, kočky, papoušky a třeba i křečky a morčata. Nebezpečná není jen jejich srst, ale zejména sliny a výměšky.

A kromě toho i kočky, papoušci, křečci a morčata!

..

Varující jsou výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci zjistili, že téměř s polovinou dětí, které trpí alergií nebo astmatem, žijí v bytech zvířata, která jejich problémy ještě zhoršují! „Zvíře v bytě má 36 procent astmatiků,“ konstatovala Jana Kratěnová ze SZÚ. Výhrou nejsou ani moderní »naháči«, zvířata bez srsti. Látky způsobující alergie jsou i v jejich slinách, výměšcích a olupující se kůži. Lékaři proto doporučují řádně uklízet byt nejméně tři měsíce před narozením miminka. „U kojenců se může alergie vyvinout velmi rychle z domácího prostředí. Nejlepší je, když rodiče uklidí tři měsíce před očekávaným porodem. Alergeny totiž zůstávají nějakou dobu v bytě i po odstranění jejich zdrojů,“ píše ve své práci lékařka Hana Drahoňovská ze SZÚ.

O psech vhodných k alergikovi čtěte ZDE >>>

Vše o alergiích
  • Co je alergie?
    Imunitní systém slouží k obraně těla proti škodlivinám. Někdy však imunitní systém začne reagovat nadměrně i na látky, které nám neškodí – pyly, peří, prach, ale i některé potraviny.
  • Proč trpíme alergiemi?
    Může za to zejména znečištění životního prostředí zplodinami z aut, nedostatek pobytu v přírodě, ale třeba i zkracující se doba spánku.
  • Kolik Čechů má alergické problémy?
    Alergií nebo astmatem trpí v Česku každý čtvrtý až pátý dospělý a třetina dětí do tří let!
  • Riziko další nemoci!
    Problémem je zanedbání alergie, a to i »obyčejné« alergické rýmy, která dítě trápí jednou za rok, když kvetou trávy. „Neléčená alergie a s ní spojená senná rýma může vést asi ve třetině případů až k propuknutí astmatu,“ upozorňuje pražská alergoložka Blanka Haindlová.
  • Pozor na astma!
    Asi 20 % případů astmatu začíná v kojeneckém a batolecím věku, 10 % ve věku předškolním, 70 % ve věku školním a v době dospívání.
  • Jak alergii předejít?
    Jen těžko. Jistá je role dědičnosti, náchylnost se často přenáší z rodičů na děti. Pokud víme, že je v rodině sklon k alergiím, určitě se snažte z okolí dětí vyloučit látky, které je mohou vyvolat. Jde bohužel i o domácí mazlíčky. Mohou totiž komplikovat i pylovou alergii.
  • Nevíte, zda máte astma?
    Zkuste se otestovat: www.astmatest.cz.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.